Nieuws
Pilot waterstoftransport voor monumentale woningen in Lochem

In Lochem startte eind juni 2022 een pilot met een waterstofinstallatie bij tien monumentale woningen. Omdat waterstof door bestaande gasleidingen gaat, grijpt Alliander de pilot aan om te laten zien hoe dat werkt.

Lochem

Waterstof geldt als energie-alternatief voor moeilijk te isoleren woningen. Daar bieden elektrische warmtepompen geen oplossing. Hetzelfde geldt voor wijken waar geen mogelijkheden bestaan voor een warmtenet. 

LochemEnergie waaronder de monumenten vallen, hield gesprekken met bewoners en voerde energiescans uit. Omdat vele partijen nog niet veel ervaring opdeden met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen, haakt Alliander om te demonstreren hoe dit werkt.

Pilot

In de pilot werken bewoners, LochemEnergie, de leverancier van de ketels en een installateur samen. Behalve om innovatie gaat het in dit project ook om opleiding voor de installatiebranche. De bewoners moeten wel gedeeltelijk isoleren en krijgen een vervangende ketel.

Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: “De pilot in Lochem dient twee doelen. Voor het eerst gaan we bestaande, bewoonde woningen in Nederland verwarmen met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen de mogelijkheden aantonen. In Nederland ligt ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond. Die willen we met de energietransitie niet zomaar verloren laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.”

Waterstof

De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. De bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie startte onlangs. Deze zogenaamde invoedinstallatie regelt de druk en voegt een geurstof toe om het waterstof te kunnen herkennen. Westfalen Gassen Nederland BV bouwt en beheert de installatie. Zij leveren vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot.

Tony Moes, Manager Sales en Marketing bij Westfalen Gassen Nederland BV legt de strategie uit. “Er bestaan veel initiatieven op het gebied van energietransitie en waterstof. Hierin willen wij als duurzame partner ons verder blijven ontwikkelen. We beschikken over veel expertise als het gaat om het veilig produceren en transporteren van industriële gassen plus toepassingen van die gassen. We leveren al jaren waterstof aan onze industriële klanten. In deze pilot willen we meer kennis opdoen over het odoriseren van waterstof voor het verwarmen van woningen in een praktijksituatie.”

De bouw van de invoedinstallatie duurt ongeveer vier maanden in beslag. In oktober van dit jaar komt het waterstofnetwerk in Lochem in bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.