Nieuws
Waterinnovatieprijs uitgereikt

Uiterlijk 8 februari 2022 dienen onderzoeksgroepen Biowave (UAntwerpen) en Liwet (UGent) een gezamenlijk Vlaio Tetra-projectvoorstel in rond Pfas verwijderen uit industrieel afvalwater. Daarom zetten de onderzoeksgroepen nu de deuren open voor technologische partners, eindgebruikers, middenveldorganisaties.

Pfas

Tetra staat voor TEechnologieTRAnsfer en wil technologische oplossingen naar de praktijk vertalen. Daarvoor moet het samenwerken met het praktijkveld. Geïnteresseerden kunnen nu al aangeven deel te willen nemen aan de begeleidingsgroep na goedkeuring van het project.

Pfas, poly- of perfluoralkylstoffen omvatten duizenden verschillende door de mens gemaakte gefluoreerde verbindingen. Ze kennen allerlei toepassingen in onder andere blusschuim, textiel, bouwmaterialen, coating, enz. Pfas gelden ook als ‘forever chemicals’: hardnekkig, mobiel en nauwelijks biologisch afbreekbaar. Ze komen in grondwater en oppervlaktewater terecht via industrieel afvalwater. De courante technologie om ze uit afvalwater te verwijderen, actieve koolfiltratie breekt de schadelijke stoffen niet af. Bovendien wisselt de efficiëntie op lange termijn. Dat hangt samen met de eigenschappen van Pfas zoals de ketenlengte en functionele groepen.

Tetra-onderzoek

In het project zullen de onderzoekers (combinaties van) verschillende bestaande technieken voor de verwijdering van Pfas uit industrieel afvalwater evalueren, benchmarken en optimaliseren. Ook nemen ze de kosten-batenanalyse en opschaalbaarheid mee. Bijkomend wil de projectgroep zicht krijgen op het gedrag van Pfas in industriële (biologische) waterzuiveringsinstallaties. Hoe beïnvloedt de biologie van het zuiveringsproces Pfas-verwijdering door binding aan het actief slib?

Technologieën om uit te testen: (elektro)coagulatietechnieken, (geavanceerde) chemische oxidatietechnieken (AOP), elektrochemische oxidatie (EO), chemische reductie (ARP) en membraanfiltratie. Ze onderzoeken niet alleen de toepasbaarheid op het effluent maar ook op de concentraatstroom na membraanfiltratie bij een waterhergebruikscenario.

Lab-schaal

Het onderzoeksteam onder leiding van Jan Dries (UA) en Stijn Van Hulle (UGent) test eerst op laboschaal (eerste screening). Daarna volgen experimenten met echte industriële waterstromen, zowel voor als na membraanfiltratie. De projectresultaten moeten uiteindelijk leiden tot een selectie technieken die Pfas uit industrieel afvalwater kunnen verwijderen, met bijhorende kosten-baten en toepassingsvoorwaarden.

Meewerken

Wie zich aanmeldt om mee te werken, kan naast actieve deelname aan de opvolgingsvergaderingen eventueel ook afvalwater ter beschikking stellen om testen op uit te voeren.  

Vlaio subsidieert goedgekeurde projectvoorstellen voor 92,5 procent. Dat betekent dat de doelgroep nog 7,5 procent bijdraagt. Om tot de gebruikersgroep toe te treden, vereist na goedkeuring een beperkte eenmalige financiële bijdrage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.