
Het in 2021 van Paques afgesplitste Paques Biomaterials gaat in Emmen in 2024 de eerste full-scale, demo PHA biomassaproductie-installatie in gebruik nemen. Vervolgens gaat het bedrijf de geproduceerde PHA-biomassa verder verwerken tot Caleyda-producten (natuurlijke polymeer) in zijn toekomstige, volledige PHA-extractie-installatie.
Paques Biomaterials
In 2022 startten het bedrijf een eerste demonstratie-installatie voor de productie van PHA-biomassa in Dordrecht, Nederland. Deze demo-installatie maakt deel uit van het project PHA2USE waarbij naast Paques Biomaterials ook HVC, Aquaminerals, STOWA en vijf Nederlandse waterschappen samenwerken. In de demo-faciliteit benaderden partijen de productie van PHA-biomassa op verschillende manieren en met gebruikmaking van verschillende circulaire grondstoffen.
Natuurlijke bioplasticproductie
Daar ging overigens al een tienjarig traject aan vooraf. Want in 2011 bundelde Paques de krachten met de Technische Universiteit Delft (TUD) om hun nieuwe concepten voor de productie van PHA-polymeren verder te ontwikkelen.
Sinds 2012 voerden ze zeven succesvolle proefprojecten uit voor de productie van PHA-biomassa. Ze maakten daarbij gebruik van verschillende afvalstromen als grondstof: industrieel afvalwater (snoepfabrieken en kartonfabrieken) en gescheiden gemeentelijk vast afval. Met uitproberen van verschillende PHA-rijke biomassaproductieconcepten ontstond een scala aan procesopties om beter aan te sluiten bij verschillende gevallen. En testten bovendien een PHA-extractieproces met groene oplosmiddelen waarmee ze een methode vonden om Caleyda te genereren met verfijnde eigenschappen.