Nieuws

Overname Verhoef EMC door de Stokvis Group

Overname Verhoef EMC door de Stokvis Group

Sinds 1 juni 2021 behoort elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht tot de Stokvis Group. Daarmee versterkt de laatst haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen, elektrotechnische installaties en diensten.

Stokvis Group

Verhoef EMC komt van Pon Holdings. Met Elsto Drives & Controls,Stolk Services, Emcé Winches, ADS van Stigt en nu Verhoef EMC versterkt Stokvis Group haar marktpositie voor bedrijven in de industrie, scheepvaart en offshore.

Overname Verhoef EMC door de Stokvis Group

Verhoef EMC

Verhoef startte in 1954 in Sliedrecht en bedient sinds 2017 samen met Europe Marine Controls maritieme markten, utiliteit en industrie. De activiteiten variëren van nieuwbouw tot aan refits. Het bedrijf ontwerpt, produceert, installeert of renoveert hele installaties en dan vooral de elektrische systeemintegratie, paneelbouw en aandrijftechniek.

Nu werken er ongeveer 50 mensen in met name de kleine en middelgrote scheepvaart. Sinds 1 juli treedt Edwin Naaktgeboren op als General Manager.

Overname Verhoef EMC door de Stokvis Group

Gezamenlijk project

De eerste samenwerking met ADS van Stigt ontstond in 2019. Toen werkten de twee samen aan de Nora B, een hybride sleepboot gebouwd bij Neptune Marine in Aalst. Verhoef EMC plaatste, testte en verzorgde de inbedrijfstelling van de bekabeling en motobesturing.

ADS van Stigt leverden twee ZF-keerkoppelingen met PTI (Power Take In) met hieraan gekoppeld twee 192 kW elektromotoren. Een hybride-oplossing met een combinatie van een dieselmotor met een elektrische aandrijving. Verhoef EMC integreerde het aandrijfsysteem met het controlesysteem van het schip. Met deze configuratie kan de sleepboot met een minimaal brandstofverbruik varen op lage snelheid en in DP modus (Dynamische positionering). Het schip blijft dan op een bepaalde positie liggen bij uitvoering van stationaire werkzaamheden.

Synergie

ADS van Stigt en Elsto Drives & Controls leveren beide speciale en mobiele aandrijvingen waaronder lieraandrijvingen van O&K (Orenstein & Koppel), een merk van Bonfiglioli sinds de overname in 2016. Emcé Winches produceert de lieren en Stolk Services verzorgt het onderhoud. Met de eerste werkte Verhoef EMC al samen aan de productie van een speciale ‘Hose Reel’, een professionele slangenhaspel.

Gezamenlijke projecten bestaan vaak uit hybride of volledig elektrische scheepsaandrijvingen voor de binnenvaart, kustvaart of sleepboten. ADS van Stigt levert de zogeheten staartstukken inclusief bedienings- en bewakingssysteem. Vervolgens regelt Verhoef EMC de bekabeling, overlastbeveiliging en elektronische aansturing. Bepaalde projectoplossingen worden vervolgens als modulair systeem op de markt aangeboden.

Overname Verhoef EMC door de Stokvis Group

Toekomstgericht

Verhoef EMC zal samen met de zusterbedrijven technische ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Zo werkt ADS van Stigt aan de eerste opdrachten voor conditiebewaking van lagers, olie en tandwielkasten.

De automatiseringsgraad op baggerschepen, werkschepen, hefeilanden, slepers, pontons, patrouilleschepen, meetvaartuigen of bevoorradingsschepen stijgt. Ook bij de pleziervaart neemt de behoefte aan elektrificatie in rap tempo toe, denk aan communicatie-, navigatie- en bedieningssystemen. De hoeveelheid PLC’s, IPC’s en HMI’s aan boord zal alleen maar toenemen net als het aantal hybride en volledig elektrische aandrijfsystemen. Automatisering neemt ook menselijke taken over. Volgens de Stokfvis Group is volledig geautomatiseerd varen slechts een kwestie van tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.