Nieuws
Organisatie Brau Beviale en Drinktec over de trends in drankenland
Foto: Nürnberg Messe

In aanloop naar de Brau Beviale-beurs eind november van dit jaar in Nürnberg gaf de nieuwe samenwerking Yontex een persconferentie met hun strategie en vertelde over de trends in brouwland.

Samen sterk

Onder het motto ‘Samen staan we sterk’ trekken de Beierse Brau- en Drinktec-organisaties sinds begin juli 2023 samen op onder de naam Yontex. Volgens de organisatoren Nürnberg Messe en Messe München zowel voor henzelf als de klanten een win-win. De beurzen overlappen elkaar al gedeeltelijk en Brau Beviale hield al rekening met het interval van Drinktec, eens in de vier jaar.

Brau Beviale en Drinktec

De internationale vakbeurs voor brouwerij- en drankentechniek Brau vindt officieel jaarlijks plaats behalve dus in het Drinktec-jaar. Nu duurde het noodgedwongen door corona vier jaar maar van 28-20 november 2023 ontvangt Nürnberg Messe weer de hele productieketen rondom brouwerijen en destilleerderijen. Van grondstoffen, technologieën tot aan logistiek en marketing vindt u daar op de beursvloer. Waar de nadruk bij Drinkte meer op softdrinks ligt (54 procent van de bezoekers), komt 53 procent van de 40.000 bezoekers op Brau Beviale voor brouwerijen en komt 18 procent voor softdrinks. Dat laatste haakt in op de eerste trend: de consument na corona. “De consument kreeg in corona een ander bestedingspatroon en dat veranderde nog niet. Zo daalt de consumptie van softdrinks nog steeds en telt Duitsland weliswaar 45 nieuwe brouwerijen (op een totaal van 614 in Europa) maar het aantal werknemers in de sector neemt af. De nieuwe generatie drinkt minder alcohol en stapt meer over op alcoholvrij.”

Overigens stijgt het wijndeel op de beurs wel.

Braubeviale
Foto: Nürnberg Messe

Uitdagingen

Maar ook de brouwerijsector ontkomt niet aan prijsstijgingen. “Naast gestegen energieprijzen stegen ook gist, transport en arbeidskosten. En wat te denken van wet- en regelgeving. Dat stelt de sector ook volop voor nieuwe uitdagingen.”

En dan duidt Andrea Kalrait, tentoonstellingsdirecteur BrauBeviale op de verpakkingsregulering die de Europese Unie voorstaat. Het steekt de Duitsers extra dat hun al genomen maatregelen niet mee gewogen worden. Dat terwijl het land al streng reguleert op het terugdringen van verpakkingsafval, PET-recycling en contaminatie. En dat het land het bovendien zelf betaalde (700 miljoen euro). “Wat kost het in heel Europa dan wel niet. En in het ergste geval moeten de bedrijven hier hun verpakkingssysteem helemaal opnieuw inrichten.”

Grootste angst blijkt de differentiatie in flesvormen. “Want minder vormen vereenvoudigt retoursystemen terwijl brouwerijen en softdrinksproducenten zich juist onderscheiden met hun flesvorm.”

Overigens vormen ook de grondstoffen in combinatie met het klimaat een grote zorg voor de sector. Hasbourker zoekt al een alternatief voor hop omdat dat door de droogte niet meer gedijt. En ook de Rieslingproducenten onderzoeken een nieuwe, weerresistentere druif.

Beursbezoekers

Van de 138 landen komen de beursbezoekers voor 55 procent uit Duitsland en voor 45 procent internationaal. In de top 10 van Brau-bezoekers nemen naast Duitsers natuurlijk Italië het grootste contingent voor hun rekening. Op plaats twee staat Tsjechië, gevolgd door Oostenrijk en Rusland. Dat laatste gaat natuurlijk niet meer gebeuren. De meeste standhouders komen uit Europa maar ook uit China.

In negen hallen op 81.300 m2 koos de organisatie uit veiligheidsoogpunt voor twee ingangen. En de bezoeker treft er zoals al aangegeven de hele keten. Van productietechnologieën tot aan afvalverwerking (vooral afvalwaterbehandeling) maar ook het logistieke gedeelte.

“Alleen door samenwerken kunnen we de uitdagingen aan. Vandaar dat we de hele keten uitnodigen, ook bij de bezoekers.”

Programma

Het parallelle programma biedt plaats aan een expertforum en allerlei proeverijen natuurlijk. Mar ook de European Beer Star wordt op de beursvloer uitgereikt. Dat gebeurt op 29 november en nu al schreven 500 gegadigden uit 44 landen zich daarvoor in.

En om de groene uitstraling te ondersteunen, reikt de beursorganisatie ook een Duurzaamheids Award uit.

De volgende Brau Beviale vindt plaats op 26-28 november 2024 waarna van 15- 19 september 2025 Drinktec zijn beursbezoekers uitnodigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.