Nieuws

Optimale graspersing voor alternatief strooizout

Optimale graspersing voor alternatief strooizout

Bermgras blijkt een oneindig veelzijdig product. De vezels ervan vinden een nieuw leven in eierdozen of isolatiemateriaal. Het overgebleven grassap blijkt goed inzetbaar als groen strooizout. Maar hoe scheid je vezels en sap op een (kosten)efficiënte manier? Machinebouwer RhineTech zocht een oplossing.

Alternatief strooizout

Het Arnhemse bedrijf zet de in eigen beheer ontworpen RhinePress in voor bioraffinage en verwerkt hiermee allerlei groenstromen. De provincie Noord-Holland onderzoekt voor het Grass2Grit-project de mogelijkheden van grassap als strooizout. Dus zocht directeur Frits van Bergen Henegouw van RhineTech contact met die provincie.

Optimale graspersing voor alternatief strooizout

De technici van zijn bedrijf ontwikkelde een schroefpers die 60 procent sap perst uit het bermgras. Een substantiële hoeveelheid als je bedenkt dat er voor een groene gladheidsbestrijder naar verwachting zes tot tien ton vers gras per vierkante kilometer nodig is.

Optimale graspersing

Samen met Distrimex selecteerde het bedrijf de zelfsnijdende Calpeda GQG dompelpomp voor een optimale werking van de pers. De vuilwater dompelpomp zit nu in de sapopvangbak van de RhinePress. De capaciteit bedraagt twee- tot drieduizend liter sap per uur. Na de persing blijven er vezelige organische bestanddelen over in het sap. Op de waaier-as van de pomp zit een versnijder met drie snijmessen die de overgebleven ‘brei met vezels’ versnijdt voordat het sap de dompelpomp binnenkomt. Dit voorkomt verstopping. 

Optimale graspersing voor alternatief strooizout

De pilotfase van het grassap als dooimiddel duurt tot in ieder geval 2022. Maar de verwachtingen liggen hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.