
Het ontploffen van een zuurstofleiding bij Air Liquide in het Belgische Temse veroorzaakte een oorverdovend lawaai en een bruine rookpluim. Getuigen omschrijven het op hoge druk ontsnappen van zuurstof als een opstijgende straaljager. Maar los van materiële schade bleven de gevolgen beperkt.
Schrikt buurt op
Metingen van toegestroomde controle- en hulpdiensten toonden aan dat er geen giftige stoffen vrijkwamen bij de ontploffing van een hogedrukleiding van Air Liquide. Na de explosie hing er een geelbruine rookpluim en hoorden getuigen een oorverdovend geraas.
Allereerste stelde de gemeente een rampenplan in werking. Maar nadat de druk in de leiding was gedaald van 70 naar 5 bar, kon dat worden afgeschaald.
Ontploffing
De oorzaak van de explosie blijft nog gissen want er waren ‘geen werken aan de gang’. De ontploffing gebeurde half ondergronds. “De bunker waarin de leidingen en meetinstrumenten staan, heeft erger voorkomen”, zegt noodplanambtenaar Bob De Ryck. “Hierdoor bleef de schade in de omgeving beperkt. De rookontwikkeling vlak na de explosie werd vooral veroorzaakt door zand en stof dat omhoog werd geblazen en een brandje in de cabine. Daar lagen brandbare materialen als PVC die heel wat rookontwikkeling veroorzaakte.”
Zuurstofleiding
De ontplofte pijpleiding bestaat uit een stalen buis, op 1,10 meter diepte met een diameter van veertig centimeter en bekleed met een coating. Op een aantal locaties passeert die een bovengronds station. De ontploffing kan eventueel ontstaan doordat een scheurtje onder invloed van kou verder openbarst.
Na afsluiten van de pijpleiding vinden nu testen plaats voor opnieuw ingebruikstelling.