Nieuws

Onderzoek naar duurzame waterbron voor Chemelot

Onderzoek naar duurzame waterbron voor Chemelot

Er is een studie gaande naar de mogelijkheid om gezuiverd afvalwater afkomstig van de industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie én van de rioolwaterzuiveringsinstallaties toe te passen als koel- en proceswater op industriepark Chemelot.

Chemelot

USG, verantwoordelijk voor de levering van utilities aan bedrijven op Chemelot, Sitech, verantwoordelijk voor de industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie (IAZI) en het Waterschapsbedrijf Limburg verantwoordelijk voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) gaven adviesbureau Witteveen&Bos daartoe opdracht.

Duurzame waterbron

USG en Sitech kijken naar alternatieven voor de huidige zoetwatervoorziening. Daarbij willen zij vooral minder afhankelijk worden van het Maaswater dat uit het nabijgelegen Julianakanaal wordt onttrokken. Tevens willen zij, vanuit de door hen gestelde duurzaamheidsdoelen werk maken van waterhergebruik. Scenario’s uit het Deltaplan laten zien dat in de toekomst vaker watertekorten kunnen optreden door klimaatverandering. Ook in Limburg zal de waterstress op termijn toenemen. Daar komt bij dat een lagere waterafvoer van de Maas leidt tot verslechtering van de waterkwaliteit in het Julianakanaal, en dat is weer slecht voor de demiwaterfabriek op Chemelot.

Circulair

Met de studie wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor hergebruik van het effluent van één of meer RWZI. Dat zou betekenen dat gezuiverd communaal afvalwater wordt aangewend voor de productie op Chemelot. Een dergelijke circulaire oplossing waarbij een reststroom van de ene partij wordt ingezet als grondstof voor een andere partij kan leiden tot grote duurzaamheidswinst. Dit is eerder al aangetoond door DOW Terneuzen alwaar een dergelijke circulaire oplossing daadwerkelijk is geëffectueerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.