Nieuws

Onderhoudsbaggerwerken op de Schelde op LNG

Onderhoudsbaggerwerken op de Schelde op LNG

Deme’s dual fuel sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG. De LNG-bunkering van afgelopen week aan de Kallosluis vormde meteen een primeur voor een baggerschip in de Antwerpse haven. 

Onderhoudsbaggerwerken

De onderhoudsbaggerwerken op de Schelde gebeuren in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De afdeling Maritieme Toegang zorgt ervoor dat schepen de Vlaamse zeehavens vlot kunnen bereiken en staat zo in voor de leiding, sturing en controles van deze baggerwerken.

LNG

Deme nam sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ in 2017 in gebruik. Het baggerschip kan op verschillende brandstoffen werken. Sinds enkele jaren investeert de eigenaar in milieuvriendelijke en energiebesparende technologie om de uitstoot van zijn schepen terug te dringen. Het test ook de mogelijkheden van emissieloze brandstoffen zoals groene methanol of groene waterstof.

Deme

“Emissiearm werken is de nieuwe maatstaf voor het onderhoudsbaggeren op de Schelde. Door voortdurend te investeren in nieuwe technologieën willen we koploper blijven in de transitie naar alternatieve brandstoffen in de baggersector”, zegt Luc Vandenbulcke, CEO Deme Group. “Met onze nieuwe schepen willen we niet alleen tegemoetkomen aan de veranderende milieunormen maar de regelgeving steeds een stap voor blijven. Daarmee kunnen we het onderhoud van onze havens en hun toegangsgeulen verder verduurzamen. Een nog belangrijkere vereiste als we werken in dichtbevolkte regio’s en nabij Natura2000-gebieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.