Nieuws
Omzet industrie in derde kwartaal ruim 15 procent hoger

In het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de industrie 15,4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal nam het omzetniveau al voor het eerst sinds eind 2018 toe. Het omzetniveau lag in het derde kwartaal hoger dan vóór het begin van de coronacrisis. Per saldo verwachten industriële producenten in het vierde kwartaal een hogere omzet te behalen en een hogere personeelsbezetting dan in het derde kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet industrie

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten lagen in het derde kwartaal van 2021 respectievelijk 18,2 en 13,7 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen 15,4 procent hoger dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2021 werden in de industrie 22 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er, net als in de voorgaande kwartalen van 2021, aanzienlijk minder dan een jaar eerder. In 2020 werden er in het derde kwartaal 58 faillissementen uitgesproken.

Productgroep raffinaderijen en chemie plust

De meeste hoofdbranches in de industrie boekten een hogere omzet dan een jaar eerder. De omzetontwikkeling van de producentengroep raffinaderijen en chemie (+47,4 procent) pluste het meest in het derde kwartaal van 2021. In deze hoofdbranche genereerden net als een kwartaal eerder voornamelijk de aardolie- en de chemische industrie meer omzet dan een jaar eerder. Respectievelijk 93,3 en 37,3 procent. De afzetprijzen stegen voor de aardolie-industrie en de chemische industrie met respectievelijk 60,0 en 35,7 procent. In de aardolie-industrie nam de omzet in het buitenland het meest toe (+105,0 procent). Dat terwijl de chemische industrie vooral in het binnenland meer omzette (+58,1 procent). Ook de basismetaal- en metaalproductenindustrie, de papier- en grafische industrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie zetten meer om.

Vierde kwartaal

Per saldo verwacht 24 procent van de industriële ondernemers aan het begin van het vierde kwartaal dat de omzet in de komende drie maanden zal toenemen. Ondernemers tonen zich hiermee positiever over de omzet dan vorig kwartaal. Het saldo wordt bepaald door het percentage positief gestemde ondernemers te verminderen met het percentage negatief gestemde producenten.

Per saldo geeft 21 procent van de ondernemers aan een toename van de personeelssterkte te verwachten in het vierde kwartaal. Vorig kwartaal waren bedrijven ook al positief gestemd over de personeelssterkte. Toen gaf per saldo 18 procent van de ondernemers aan een toename te verwachten in de komende drie maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.