Nieuws
Omzet industrie 7,5 procent lager in het tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2023 lag de omzet van de industrie 7,5 procent lager dan in het tweede kwartaal vorig jaar. In de voorgaande twee jaar steeg de omzet in de industrie elk kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. Industriële producenten verwachten dat de omzet in het derde kwartaal van 2023 ongeveer gelijk zal blijven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet industrie

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten lagen in het tweede kwartaal respectievelijk 3,2 en 10,1 procent lager dan een jaar eerder. Bij de binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen bedroeg dat percentage respectievelijk 3,4 en 5,9 lager. De ontwikkelingen van de binnenlandse afzetprijzen en de binnenlandse omzet van industriële producenten liggen dit kwartaal dicht bij elkaar.

Meer faillissementen dan een jaar eerder

Het aantal uitgesproken faillissementen nam in een jaar tijd aanzienlijk toe. In het tweede kwartaal van 2023 sprak de rechtbank in de industrie 62 faillissementen uit. Ter vergelijking: In hetzelfde kwartaal van 2022 bedroeg dit 39. In het vorige kwartaal waren er 80 faillissementen. Sinds het eerste kwartaal van 2022 schommelt het aantal op kwartaalbasis tussen de 27 en de 80.

Omzetafname in de meeste hoofdbranches

De omzetten in de elektrotechnische en machine-industrie (+13,7 procent) en de transportmiddelenindustrie (+11,0 procent) stegen harder dan de andere branches in de industrie. In de meeste branches daalde de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De omzetten van raffinaderijen en chemie (-28,5 procent) en de papier- en grafische industrie (-11,9 procent) daalden het meest. De afzetprijzen daalden ook in de raffinaderijen en chemie (-19,7 procent) en in de papier- en grafische industrie (-1,6 procent).
Op brancheniveau steeg de omzet in de reparatie, onderhoud en service het hardst (+21,6 procent), gevolgd door de overige machine- en apparatenindustrie (+18,7 procent). De afzetprijzen in deze deelbranches stegen. In de overige machine- en apparatenindustrie met 6,6 procent. De afzetprijzen stegen het hardst in de hout- en bouwmaterialenindustrie, namelijk met 10,8 procent.

Omzetverwachting Q3 vlak

Per saldo een half procent van de ondernemers verwacht dat hun omzet zal toenemen in het derde kwartaal van 2023. Hiermee zijn ondernemers minder positief gestemd over hun omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen dit saldo zeven procent was.

Per saldo acht procent van de ondernemers verwacht meer personeel aan te nemen in het derde kwartaal. Dit saldo is lager dan in dezelfde periode een jaar eerder (19 procent).

Omzet industrie 7,5 procent lager in het tweede kwartaal

Provinciale economie

De economie in de provincie Groningen kromp in Q2 van 2023 met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. De afbouw van de gaswinning zorgde voor deze forse krimp. Exclusief de delfstoffenwinning was de economie in Groningen even groot als een jaar geleden. De forse krimp in Groningen wijkt af van het beeld in de rest van het land. Tussen de overige provincies beperken de verschillen zich tot circa plus en min een procent. Zeeland, Overijssel en Limburg zagen de economie economie. In Fryslân, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht groeide de economie nog licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.