Nieuws
Oirschot krijgt eerste biobased waterleiding van Nederland

Een PVC waterleiding gemaakt met gebruikt frituurvet, houtpulp of resten van suikerriet als basisgrondstof. Voor het eerst in Nederland gaat zo’n biobased waterleiding de grond in. Om precies te zijn in het Brabantse Oirschot.

Biobased waterleiding

“De buis krijgt exact gezien de zelfde samenstelling als de standaard pvc leiding. Alleen met biobased grondstoffen”, aldus Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water. “Met dit project willen we de weg vrijmaken naar meer duurzame en biobased materialen in de watersector.”

Zowel bij Brabant Water als bij leverancier Pipelife staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Van de Ven: “Ook voor ons drinkwaterleidingnet zoeken wij naar duurzame opties. We onderzochten de kansen voor recyclet pvc maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. Vandaar dat we naar biobased materalen kijken als volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen. Zo kwamen we samen met onze leverancier Pipelife op het spoor van deze biobased leiding die we toepassen bij een nieuwbouwproject in Oirschot.”

Eerste in Oirschot

Voor Pipelife Nederland vormt het project in Oirschot de eerste toepassing van biobased leidingen. Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife: “Wij stellen ons ten doel ons energieverbruik op structurele wijze te verlagen en de energie-efficiency van de processen te verbeteren. Daarnaast gaan we volop bezig met het verduurzamen van ons productportfolio. Nieuwe technieken maken buizen lichter, reduceren de hoeveelheid uitval en verhogen de output. Daardoor daalt de energiebelasting per geproduceerde kilo. Ook zetten we steeds meer recyclede grondstoffen in om tot circulaire producten te komen. Ons doel is om voor 2030 30 procent recyclet materiaal toe te passen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.