Nieuws

NPR voor gevarenzone-indeling explosiegevaar

NPR voor gevarenzone-indeling explosiegevaar gepubliceerd
SONY DSC

NEN publiceerde onlangs twee praktijkrichtlijnen. NPR 7910-1 geldt voor ‘Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar – Deel 1: Gasexplosiegevaar en is gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-1:2015. NPR 7910-2 omvat ‘Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar- Deel 2: Stofexplosiegevaar en is gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-2:2015’.

NPR 7910-1 en -2 gepubliceerd

De publicatie liet twee jaar op zich wachten. Na verschillende overleggen met onder andere Inspectie SZW besloot NEN om de praktijkrichtlijnen in lijn te brengen met het gewijzigde Arbeidsomstandighedenbesluit, en met name de arbeidshygiënische strategie.

NPR 7910 geeft informatieve aanwijzingen bij het opstellen van een gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar. De Arbeidsomstandighedenwetgeving verplicht de werkgever tot een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van arbeidsplaatsen te maken en een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen. Bij explosiegevaar zal het EVD ook een gevarenzone-indeling moeten bevatten.

Wijzigingen

We zxetten de belangrijkste wijzigingen even voor u op een rij.

  • NPR 7910-1 en -2 zijn in lijn gebracht met de bovenliggende normen, NEN‐EN‐IEC 60079‐10‐1/2:2015 en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De definities van de zones en gevarenbronnen stemmen nu overeen met de definities van de Europese richtlijn 1999/92/EG.
  • De normstellers voegden het begrip ‘inert gebied’ toe en lieten ‘bedrijfsduur’ bij de omschrijving van de zones vervallen.
  • Ook ‘Werken in een gezoneerd gebied’ staat er niet meer in. Dat staat nu uitgebreid beschreven in de nieuwe NTA 7914 ‘Explosieve atmosferen – Tijdelijk gebruik van niet-Atex-apparaten in explosiegevaarlijk gebied’.
  • De basisvoorbeelden staan in bijlage A maar de voorbeeldtabellen in NEN-EN-IEC 60079-10-1 kwamen te vervallen. Bij het toepassen van de NPR 7910-1 raadt NEN aan ook naar de bovenliggende norm te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.