Energie-efficiëntie

In verband met de toenemende populariteit van gelijkstroom, komt er een speciale NPR, de NPR 9090 ‘DC-installaties voor laagspanning’.

NPR 9090

Gelijkstroom is over grotere afstanden te transporteren met minder vermogensverlies. Bij NEN worden door de wetenschap en het bedrijfsleven samen al nieuwe normen ontwikkeld voor ‘microgrids’ en ‘buurtbatterijen’.

De NPR verschijnt in ons land naast de bestaande NEN 1010. De nieuwe NPR 9090 biedt een nadere invulling voor DC en is geschreven om de elektrotechnicus die nu nog niet dagelijks met DC te maken heeft, te doordringen van het feit dat DC-installaties specifieke kennis en vaardigheden vereisen. De NPR gaat daarvoor dieper in op een aantal technische aspecten van DC-installaties die niet voorkomen bij AC-installaties.
NPR 9090 is nu voor publiek commentaar gepubliceerd. Tot 1 juli kan commentaar worden ingediend.

 Omgaan met laagspanning

De nieuwe NPR is geen ontwerphandleiding maar bevat uitleg over en aanwijzingen voor het beveiligen van DC-installaties. DC kent namelijk in vergelijking met AC een aantal specifieke risico’s. Bovendien hebben verreweg de meeste elektrotechnici er nog geen praktijkervaring mee. Ook zijn de technische beroepsopleidingen er nog niet echt op gericht. De eerste NPR 9090 is daarom vooral gericht op ontwerp en beveiliging van DC-­installaties. Inspectie, onderhoud en beheer zijn onderwerpen die in een later stadium worden toegevoegd.

 Meepraten kan

NEN heeft het ontwerp voor de eerste NPR 9090 onder de titel ‘DC installaties voor laagspanning’ gepubliceerd voor publiek commentaar. Wanneer de inhoud van de NPR 9090 kort na de zomer definitief is vastgesteld, gaat NEN ook trainingen op dit gebied verzorgen.
Wie wil meepraten met de werkgroep die verantwoordelijk is voor de NPR 9090, kan contact opnemen met de secretaris bij NEN, Goffe Schat.
Belanghebbenden kunnen tot 1 juli 2018 commentaar leveren op het gepubliceerde ontwerp voor de NPR 9090. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.