Nieuws

Het Noorse Oisann Engineering heeft onlangs een vestiging geopend op WaterCampus Leeuwarden. Het bedrijf wil zijn innovatieve ontziltingstechnologie,Waterfountain, hier verder opschalen.

 

Noorse technologie

Oisann Engineering is opgericht door drie voormalige collega’s van een Noors oliebedrijf. Tor Stolpestad had als student al het idee van een ontziltingssysteem. Hij ging samen met zijn oud-collega’s Rolf Bendiksen en Kurt Andresen aan de slag met het bouwen van een prototype Waterfountain. Waterfountain is ontworpen om de kosten en de milieu-impact van grootschalige ontzilting voor drinkwaterproductie over de totale levenscyclus te verminderen. Het lukte het team binnen een jaar om water te produceren dat ruimschoots voldoet aan de EU-normen voor drinkwater.

Het Waterfountain-project wordt medegefinancierd door het financieringsprogramma voor startups in Noord-Nederland Bison en Innovation Norway, een programma dat is opgezet voor de ‘groene’ industrie.

Inmiddels is Kurt Andresen met pensioen en nam Kyle Hopkins zijn taken over.

 

Uniek cluster van organisaties

WaterCampus zet met de nieuwe aanwinst de groeitrend voort die afgelopen juni door Buck Consultants International werd vastgesteld.

Medeoprichter Tor Stolpestad over de keuze voor Watercampus Leeuwarden: “Via het South Norway European Council Office kwamen we in contact met WaterCampus. We realiseerden ons al snel dat een vergelijkbaar cluster van watergerelateerde organisaties moeilijk ergens anders te vinden zou zijn. Ik ben ervan overtuigd dat onze weg naar succes veel moeilijker zou zijn geweest zonder de steun van de Water Alliance en dit cluster in Leeuwarden. We zijn dankbaar en onder de indruk dat we deel uitmaken van deze fantastische omgeving van vindingrijke mensen en organisaties.”

Op dit moment lopen er gesprekken over samenwerking met het Centre of Expertise Water Technology (CEW) voor het uitvoeren van toegepast onderzoek en met Wetsus voor mogelijk fundamenteel onderzoek in de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.