Nieuws

Noodpompen voor Sluis IJmuiden

Noodpompen voor Sluis IJmuiden

Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing I&W (DCC-I&W) leverde tien noodpompen aan Rijkswaterstaat. De laatste kampt met problemen met de superpompen bij de sluis van IJmuiden.

Noodpompen

Rijkswaterstaat laat in totaal 31 noodpompen plaatsen nabij gemaal IJmuiden. Naast de eerdergenoemde tien pompen van DCC-I&W levert van der Kamp Pompen uit Zwolle 21 pompen.

De eerste superpomp stopte er in april j.l. mee. De andere nam Rijkswaterstaat uit voorzorg uit bedrijf. De pompen behoren tot een set die het waterpeil in het Noordzeekanaal sturen. Inschakeling van de twee gebeurt niet vaak maar bij heftige regen zijn ze onmisbaar.

Sluis IJmuiden

De twee maken deel uit van een cluster van zes pompen, vier uit de jaren zeventig en de twee uit 2004. De twee jongste kunnen 100 kubieke meter water per seconde afvoeren. Dat brengt het totaal van het gemaal op 260 kubieke meter per seconde.

31 Noodpompen vervullen nu de pompcapaciteit. Om het waterniveau van 40 centimeter onder NAP in het Noordzeekanaal te handhaven staan op twee locaties bij het sluizencomplex pompen. Aan de Steigerweg (fase 1) bij de Kleine Sluis staan er zeventien en bij de Middensluisweg (fase 2) nog eens veertien.

Inmiddels ging de tweede fase in. Voor beide locaties levert Van der Kamp Pompen uit Zwolle naast de 21 pompen al genoemde pompen ook al het leidingwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.