Nieuws
Nieuwe technologie voor verwerking van olieproductieslib

Het Engelse Envorem ontwikkelde een Greentech die een eigenschap van water gebruikt om snel en goedkoop olieproductieslib te verwerken. De samen de Universiteit van Brighton ontwikkelde technologie gebruikt volgens de ontwikkelaars weinig energie bij het reinigen en terugwinnen van bijvoorbeeld olie zonder chemicaliën te gebruiken of emissies te genereren.

Olieproductieslib

Ruwe olie en stookolie bevatten verontreinigingen bestaande uit sedimenten en water die een olieachtig slib creëren. Elke dag gooit de olie- en maritieme industrie het equivalent van meer dan een miljoen vaten ruwe olie weg als gevaarlijk afval. Dat brengt milieu- en financiële kosten met zich mee.

“We constateren inmiddels duizenden vierkante kilometers vervuild land met slib van ruwe olie”, zegt Mark Batt-Rawden, CEO van Envorem. “Naarmate de milieu-impact van de voortdurende olieproductie en legacy-vervuiling meer aandacht krijgt, stijgt ook de behoefte aan een oplossing.”

Nieuwe technologie voor verwerking van olieproductieslib

Verspilling

In West-Europa behandelen ze slib meestal thermisch. Hetzij door verbranding, hetzij door thermische desorptie. Bij verbranding komt ongeveer 1,5 ton CO2 per ton slib vrij en dit kost energie. De teruggewonnen olie doet meestal alleen nog dienst als brandstof. Op sommige plaatsen met mindere strenge regelgeving stort men het afvalslib in grote, open putten. Dan kunnen lichtere fracties olie verdampen en de atmosfeer vervuilen. De resterende, dikke olie levert milieurisico’s op voor natuur en waterbronnen. Naar schatting bedragen de wereldwijde afzettingen van afgedankt slib meer dan 1,8 miljard ton. Om over morsen en lekken (schatting van $ 12 miljard per jaar) maar te zwijgen.

Nieuw technologie

Mark Batt-Rawden: “Het kostte ons meer dan tien jaar om een goede technologie te ontwikkelen. Naar onze mening verlegt deze de grenzen op een aantal gebieden.”

De kerntechnologie combineert gevestigde technieken met hydraulische schokken en cavitatie. Door de verdamping van water creëert dat bellen met verwerkingssnelheden tot 200m3 per uur waarmee de gebruiker de olie kan scheiden.

“Een pilot in Oman voor de National Oil Company (PDO) bewees dat de technologie een fractie van de uitstoot van thermische behandeling genereert. Met minder kosten en in kortere tijd verwijderde het systeem negenennegentig procent van de olie uit slib. De ruwe olie was van bruikbare kwaliteit en levert dusdanig geld op dat de kosten potentieel netto positief zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.