Nieuws

Nieuwe regelingswijze voor meer prestatie

Nieuwe regelingswijze voor meer prestatie

De nieuwe regelingswijze p-v-synchro ondersteunt energie-efficiëntie volgens de Energie-Efficiëntie-Index (EEI). “De uitbreiding van de reeds beschikbare bedrijfswijzen met p-v-synchro optimaliseert de energie-efficiëntie van het totale systeem. Dat voorkomt ongunstige bedrijfscondities”, aldus productmanager Roman Zielinski van fabrikant Wilo.

Nieuwe regelingswijze

“Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe regelingswijze is dat wrijvingsverliezen in de leiding van het systeem zich positief verhouden tot de doorstroomhoeveelheid.”

Bij kleine doorstroomhoeveelheid kunnen de lagere wrijvingsverliezen in de leiding al door een lager hydraulisch vermogen worden gecompenseerd. In plaats van een horizontale perskromme beweegt het systeem zich afhankelijk van de doorstroomhoeveelheid over een drukvariabele lijn. De stijging hiervan kan in de regeling worden ingesteld. Hiertoe wordt de ingestelde drukwaarde bij nul-afname vergeleken met de instelwaarde bij nominale afname. De nieuwe modus is standaard ingebouwd bij de Wilo-SiBoost Smart Helix VE, Wilo SiBoost Smart MVISE en bij Wilo-SiBoost Smart Helix Excel boosters.

Meer prestatie

De regelmodus bestaat uit twee onderdelen: de p-v-regeling en het synchroonbedrijf. In vergelijking met de p-c-regeling (constante druk) voert p-v drukveranderingen lineair met de doorstroomhoeveelheid af en zorgt zo voor een variabele druk. De daardoor geringere druk in deellastbedrijf bespaart vermogen en energie. Tegelijkertijd zijn er minder drukschommelingen aan de afnamepunten. Het nieuwe synchroonbedrijf dat samen met de regelingswijze p-v in de meerpompeninstallatie is geïntegreerd, optimaliseert het bedrijf van meerdere pompen en verlaagt de storingsgevoeligheid. In tegenstelling tot ‘Vario’ realiseert niet alleen de grondlastpomp de toerentalnauwkeurige regeling maar ondersteunen alle actieve pompen hetzelfde toerental. “Bij eerdere methodes starten de pompen bij toenemende doorstroomhoeveelheid achter elkaar. Eén pomp liep daardoor de meeste tijd met een lager toerental. Als alle pompen met hetzelfde toerental lopen, werkt dat energetisch en verbruikt hij minder stroom. Bovendien is het hygiënischer, omdat bedrijfscondities met minimaal toerental zonder noemenswaardige doorstroom voorkomen worden”, aldus Zielinski.

Gunstigere EEI

Afhankelijk van het aantal pompen en het pomptype gaat de EEI door toepassing van de p-v-regelmodus met negen tot elf procent omlaag. Het synchroonbedrijf maakt nog eens een verdere reductie van vijf tot zeven procent mogelijk. Bovendien minimaliseert de nieuwe bedrijfsmodus het geluids- en trillingsniveau waardoor onderdelen minder slijten. Voor meer comfort komt ook het geluidsniveau tijdens bedrijf lager uit .

De eenvoudig te bedienen en gratis app Wilo Assistent ondersteunt bij ontwerp, advisering en installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.