Nieuws

Nieuwe grondstof uit rioolwater

Nieuwe grondstof uit rioolwater

Waterschap Vallei en Veluwe gaat de nieuwe duurzame grondstof Kaumera Nereda® Gum winnen uit de slibkorrels die vrijkomen bij het zuiveringsproces van de rioolwaterzuivering Epe. De installatie daarvoor moet in het voorjaar van 2020 draaien.

Eigenschappen grondstof

Kaumera Nereda® Gum is een biologische grondstof die water kan vasthouden maar ook kan afstoten. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor toepassing in de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. Zo verbetert de bodemconditie met Kaumera waardoor meststoffen minder snel uitspoelen. Maar de waterafstotende eigenschappen van Kaumera lenen zich ook bijvoorbeeld voor coatings voor betonvloeren. Dat maakt dat ze beter uitharden en langer meegaan.

Circulaire economie

Het algemeen bestuur gaf onlangs groen licht voor de Kaumera-installatie en de bouw kan nu starten. “Belangrijk en waardevol”, aldus dijkgraaf Tanja Klip-Martin. “Met Kaumera leveren we vanuit de waterschappen een grote bijdrage leveren aan de doelstelling van het Rijk om in 2050 in ons land volledig circulair te zijn. Samen met onze partners zetten wij ons daarom volop in voor onderzoek, productie en de afzet van Kaumera.”

Nereda® technologie

De grondstof wordt gewonnen uit het zuiveringsslib dat vrijkomt bij de Nereda® zuiveringstechnologie. Waterschap Vallei en Veluwe startte in 2012 als eerste waterschap ter wereld met deze technologie in Epe. De technologie zorgt ervoor dat het slib dat overblijft na het zuiveren geen vlokken maar korrels vormt. Hierdoor bezinkt het slib sneller en is de benodigde fysieke ruimte veel kleiner. Ook is er veel minder energie nodig voor het zuiveren van rioolwater. Deze innovatieve manier van zuiveren krijgt inmiddels op steeds meer plekken in de wereld een vervolg.

Twee fabrieken in Nederland

Samen met partners realiseren waterschap Vallei en Veluwe en waterschap Rijn en IJssel binnen een jaar twee fabrieken. In Zutphen opent in het najaar van 2019 een fabriek die Kaumera gaat winnen uit restwater van de zuivelindustrie. De installatie in Epe komt in het voorjaar van 2020 in bedrijf en gaat Kaumera winnen uit gemeentelijk (communaal) rioolwater.

Terugwinning

Het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater wordt binnen de waterschapswereld breed gesteund. Voor diverse grondstoffen (waaronder fosfaat, cellulose maar ook Kaumera) werken waterschappen samen in zogenoemde koplopersgroepen. Voor Kaumera zijn dit naast Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, de waterschappen Noorderzijlvest, Vechtstromen, Waterbedrijf Limburg en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Kennis en expertise delen

De ontwikkeling van de grondstof Kaumera komt voort uit een samenwerking tussen Royal Haskoning DHV, TU Delft, Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, Chaincraft en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Alle partijen brengen een deel van de kennis en expertise in die nodig is voor het terugwinnen, verwerken en vermarkten van de nieuwe grondstof. Zo werken waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven samen aan een duurzame, circulaire economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.