Nieuws
Neste breidt Finse installatie vloeibaar plastic afval uit

Neste gaat investeren in de installaties voor vloeibaar plastic afval in de Finse raffinaderij in Porvoo. Met 111 miljoen euro kan Neste de capaciteit verhogen om 150.000 ton vloeibaar plastic afval per jaar op te waarderen.

Vloeibaar plastic afval

Opwaarderen vormt naast voorbehandelen en raffineren een van de drie verwerkingsstappen om vloeibaar plastic afval om te zetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe kunststoffen. De investering maakt deel uit van het bredere project Pulse dat een subsidie van het Europees Innovatiefonds ontving van totaal 135 miljoen euro. Bij volledige uitvoering impliceert dat een totale capaciteit van 400.000 ton per jaar. Pulse, Pretreatment and Upgrading of Liquefied waste plastic to Scale up circular Economy gaat om het voorbehandelen en opwaarderen van vloeibaar plastic afval om de circulaire economie op te schalen. Voorbehandelen en opwaarderen van vloeibaar plastic afval stelt het bedrijf in staat de flexibiliteit voor de verwerking van plastic afval van lagere kwaliteit te vergroten en de verwerking van vloeibaar plastic afval tot hoogwaardige petrochemische grondstoffen op te schalen in de bestaande raffinaderij in Porvoo.

Neste

“We ontwikkelden onze capaciteit om circulaire grondstoffen te verwerken in de raffinaderij van Porvoo de afgelopen jaren en kunnen nu een installatie bouwen. Die nieuwe installatie die 150.000 ton vloeibaar plastic afval produceert komt naar verwachting in de eerste helft van 2025 in bedrijf,” zegt Markku Korvenranta, Executive Vice President van Neste’s Oil Products.

Het bedrijf gaat ook investeren in aanpassing van bestaande installaties om een schaalvergroting van chemische recycling op een snelle en efficiënte manier mogelijk te maken. De verwerking van het opgewaardeerde vloeibare plastic afval vindt in de conventionele raffinaderij plaats. Daar zal het een deel van de fossiele grondstoffen vervangen die in de raffinaderij van Porvoo worden verwerkt.

Na het onlangs afronden van de vereiste, voorbereidende werkzaamheden in de raffinaderij in Porvoo kunnen de bouwwerkzaamheden zonder enige vertraging beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.