Nieuws

Negen tips voor veilig werkende jongeren

Negen tips voor veilig werkende jongeren
Foto: Techniek beeldbank, Oscar Seykens

Uit cijfers blijkt dat jongeren onder 25 vaker slachtoffer worden van arbeidsongevallen dan andere leeftijdsgroepen. Zowel in de bouw als in de metaal- en de voedingsindustrie. Daaruit rijst uiteraard de vraag waarom? En hoe kun je deze jongeren beter beschermen.

Jongeren

“Jongeren opleiden en zorgen dat ze deze kennis goed weten toe te passen in praktijksituaties, vormt uiteraard stap één. Maar ook begeleiding in de praktijk en ze wijzen op gevaren.

Cijfers arbeidsongevallen

De Arbobalans 2018 laat zien dat het aantal arbeidsongevallen bij jongeren van 15-25 jaar 1,9 procent bedraagt. Bij de leeftijdscategorieën 25-55 jaar en 55 tot 75 ligt dat cijfer op 1,6 procent. Volgens het Rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018 vallen er gemiddeld 37 slachtoffers per 100.000 arbeidsjaren in de leeftijdscategorie 15-24. Overigens toont het rapport aan dat de 55+ leeftijdscategorie het slechter doet: gemiddeld 39 slachtoffers per 100.000 arbeidsjaren.

Paul Bongenaar van VCA-cursus.com: “Toen we een groot infodocument maakten over  arbeidsongevallen, ontdekten we op veel opvallende data. Uit een ouder factsheet uit 2007 van het Rivm bleek dat 15 tot en met 24-jarigen in de bouw tweemaal zoveel kans lopen om op de spoedeisende hulp terecht te komen als 25+’ers. Ook in andere industrieën moeten jongeren vaker naar de spoedeisende hulp.”

Veilig werken

Het Rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018 onderstreept het belang van de aandacht voor veiligheid in beroepsopleidingen en een goede begeleiding bij de entree op de arbeidsmarkt. Bongenaar: “Cursisten van allerlei leeftijden volgen onze VCA cursussen. Dus in theorie zou iedereen over dezelfde kennis moeten beschikken. Toch horen we vaak dat werkervaring en het kunnen inschatten van potentieel gevaarlijke situaties het verschil kunnen maken tussen een werkongeval of een op tijd gespot issue.”

Veel bedrijven vinden het tegenwoordig noodzakelijk dat stagiair(e)s of werknemers beschikken over een VCA-diploma. Bongenaar: “We zien daardoor dat steeds meer jongeren een VCA-opleiding volgen met bijbehorend examen. Het papiertje vergroot bijvoorbeeld de kans op een stageplaats voor jongeren. Het aantal door ons afgenomen VCA-cursussen en examens door jongeren in de periode 2016 tot 2020 groeide met 240 procent. Een goede ontwikkeling. Met het volgen van een VCA-cursus en behalen van het VCA-diploma tonen de jongeren aan dat ze over een basisniveau inzake veilig werken beschikken. ”

Negen tips

Maar naast de basis staat of valt het met goede begeleiding. Bongenaar: “We begrijpen dat bedrijven het druk hebben maar aandacht voor jongeren is cruciaal. Deze negen punten geven wij altijd mee aan bedrijven.”

  1. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen onder toezicht werken.
  2. Bepaalde machines (denk aan lasapparatuur, branders, cirkelzagen en meer) mogen ze alleen onder toezicht van een leermeester bedienen. 
  3. Zorg ervoor dat jongeren bij de introductie op de bouwplaats goed opletten. Dat kan ongelukken voorkomen.
  4. Leg nadruk op de Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM).
  5. Zonder veiligheidsschoenen en bouwhelm mag niemand de bouwplaats op. Maar soms vereist het werk ook andere PBM’s: een mondkapje, veiligheidsbril of handschoenen.
  6. De leermeester geeft instructie en houdt toezicht op veilig werken, zeker bij jongeren. 
  7. Jongeren onder 18 jaar mogen nooit werken met gevaarlijke stoffen zoals asbest of op plaatsen met grote geluidsoverlast.
  8. Leer jongeren aan dat ze beter eerst kunnen vragen en daarna veilig en goed werken, dan fouten of vergissingen maken.
  9. Een regel voor de jongeren: denk altijd goed na bij alles wat je doet, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.