Nieuws

Nederlandse whisky duurzaam geproduceerd

Nederlandse whisky duurzaam geproduceerd

Liefhebber van whisky? Hier ligt uw kans. Want het Nederlandse Bus Whisky zoekt investeerders om verder te groeien. Sinds de introductie in 2019 groeide de Brabantse whisky start-up uit tot een van de grotere whiskyproducenten van Nederland. Ze doen dat op een duurzame manier.

Nederlandse whisky

De single malt van Bus kreeg de gouden duurzaamheidsmedaille en een vermelding in de ‘special mentions’ bij de Global Green Awards afgelopen december. Dat maakt eigenaren Dennis Hurkmans en Ezra Leeger trots. “We werken er samen met onze mensen keihard aan om het duurzaamste whiskylabel ter wereld te worden. En die gouden plak was de kroon op ons werk.”

De ondernemers willen nu verder doorgroeien en nog meer duurzame impact maken. “En we willen niet groeien door nog meer vreemd vermogen aan te trekken”, legt Hurkmans uit. “Daarom gaan we aandelen uitgeven. Daarmee bieden we iedereen, van klanten, medewerkers tot aan particuliere investeerders de gelegenheid tot aandeelhouderschap van een van de duurzaamste whisky’s ter wereld.”

Duurzaam

Hurkmans: “Onze circulaire boerderijstokerij werkt met gesloten kringlopen. Daarin verliezen grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk. En we gebruiken hernieuwbare energiebronnen.”

De whiskystokers maken ‘single estate whisky’ wat betekent dat ze hun eigen brouwgerst telen. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers.

Nederlandse whisky duurzaam geproduceerd

En zo vervolgt Hurkmans: “We werken met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en we rijden in elektrische auto’s. Verder maken we biologisch afbreekbaar bouwmateriaal van onze bierbostel en hergebruiken de volledige restwarmte van de whiskystokerij.”

Betere business case

Over de business case zegt Hurkmans: “We willen de duurzaamste whisky ter wereld maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan. Dat draait niet altijd om geld. Maar het leuke is dat duurzaamheid ook vaak leidt tot besparingen en uiteindelijk dus ook tot een betere businesscase.”

Ook commercieel legt de keuze voor duurzaamheid de whiskystokers geen windeieren. De gemiddelde levertijd voor een fles Bus Whisky liep inmiddels op naar zes maanden. Hurkmans: “We kunnen de vraag naar onze duurzame whisky op dit moment gewoon simpelweg niet bolwerken. En drie jaar oude whisky kun je nou eenmaal niet bijmaken.”

Sharefunding

Sharefunding maakt het voor MKB-bedrijven mogelijk om eigen vermogen online verhandelbaar te maken. Dankzij digitalisatie van aandelen kunnen particuliere investeerders al vanaf 1.000 euro instappen via sharefundingplatform Broccoli. Bus startte op 6 juli 2022 een campagne. Bij te grote belangstelling geldt first-come-first-serve.

Nederlandse whisky duurzaam geproduceerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.