Nieuws
Nederlandse bedrijven werken samen aan net-zero klimaatdoelstellingen

Op 18 april 2023 tekenden tien CEO’s van Nederlandse het Net-Zero Science Based Targets van het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Hiermee werken de bedrijven toe naar opereren in hun hele waardeketen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

Nederlandse bedrijven

De ondertekening gebeurde tijdens een CEO-ontbijtsessie voorafgaand aan de Purpose Day XL-conferentie. Vice-voorzitter van United Nations Global Compact, Paul Polman leidde de bijeenkomst. De bedrijven die meedoen: Intergamma, Trivium Packaging, Dura Vermeer, Koninklijke Ahrend, TBI, Verstegen Spices & Sauces, EVBox, Media.Monks, CSU, Tzorg, Zizo en Tauw.

Net-zero klimaatdoelstellingen

Zij willen allemaal emissiereductiedoelstellingen voor de korte en lange termijn vaststellen. Uiterlijk 2050 moeten ze een netto-nul uitstoot van broeikasgasemissies in hun hele waardeketen bereiken. Het plan omvat een snelle uitstootvermindering met tegen 2030 een halvering. De partijen streven naar 2050 bijna geen uitstoot of om niet te elimineren uitstoot te neutraliseren. De meeste bedrijven kunnen alleen met een grondige decarbonisatie van ten minste 90 procent een netto-nulpunt in 2050 bereiken.

IPCC-rapport

Paul Polman: “In het meest recente IPCC-rapport staat de krachtigste waarschuwing tot nu toe. Alleen onmiddellijke, grootschalige actie kan een volledige ineenstorting van het klimaat voorkomen. Dat alle bedrijven zich vandaag verbinden aan geloofwaardige, meetbare en op wetenschap gebaseerde doelstellingen om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken, stemt hoopvol. Hun oproep aan alle bedrijven zonder geloofwaardige, op wetenschap gebaseerde doelen om zich aan te sluiten ondersteun ik. Net als hun oproep aan regeringen om ambitieuze klimaatactie voor bedrijven business as usual te helpen maken.”

VNO-NCW

Ondernemersorganisatie VNO-NCW steunt de oproep en de ondertekening. “Heel goed dat deze nieuwe groep van bedrijven zich verbindt aan een netto-zero doelstelling in 2050. En dat ze dit ook via een wetenschappelijke standaard gaat bewaken en realiseren. Het bedrijfsleven committeerde zich daarmee aan de Parijs-afspraken en het gebruik van SBTi als validatie-instelling vergroot het vertrouwen van het publiek in dat commitment. Dat maakt het tot een gouden standaard”, aldus Focco Vijselaar, algemeen-directeur van VNO-NCW.

SBTi-validatie

Eneco omarmt als eerste Nederlandse bedrijf de door SBTi gevalideerde net-zero doelstellingen. CEO As Tempelman: “We nemen onze verantwoordelijkheid om onze aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Er bestaat geen ‘Planeet B’. De laatste wetenschappelijke inzichten tonen aan dat we ons in een race tegen de klok bevinden en rigoureuze maatregelen moeten nemen. Ik roep alle bedrijven op om transparant te maken welk koolstofbudget ze nog mogen uitstoten dat past bij het 1,5 graden emissiepad voor hun sector. En op basis hiervan een extern gevalideerde roadmap van klimaatacties uit te voeren die daar bij past. Ieder bedrijf dient zijn verantwoordelijkheid te nemen en gezamenlijk maken we het verschil.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.