Nieuws
Duurzaam ontwerp en interdisciplinaire samenwerking hoog op de agenda

We vinden water te gewoon. De industrie kan nog heel veel besparen en in ieder geval zijn proceswater voor hergebruik aanbieden. De discussie leeft bij ons en onze zuiderburen op nu de nood stijgt (en het water daalt).

Zuiderburen

Lijkt het maar zo dat onze zuiderburen er harder aan trekken? Een paar maanden geleden berichtten we over AB InBev dat gezuiverd afvalwater van zijn Stella Artois brouwerij levert aan de brandweer van het Belgische Leuven. De Tiense suikerraffinaderij stelt al sinds 2018 gezuiverd restwater ter beschikking als sproeiwater aan landbouwers. Die hoeveelheid schaalde het bedrijf in de droge zomer van 2022 nog eens extra op. Ook in PomnpNL nr. 4 binnenkort weer een voorbeeld van de Belgische aanpak rondom waterhergebruik.

En even voor uw beeldvorming: ik las ergens dat een Vlaming gemiddeld 89 liter drinkwater/dag verbruikt tegen een Nederlander 125 liter/dag. Houdt dat even in het achterhoofd nu de waterprijs- en subsidiediscussie weer opleeft in ons land.

Ok, wat lekkage wint België weer van ons. Althans dat idee leeft bij mij.

Waterlekkage

Een paar maanden geleden liep er een meneer met een ‘roller’ door de tuin. Hij kwam gaslekkage opsporen. Gelukkig bleek er niets aan de hand en vertelde hij dat hij maar een paar ‘uitslaande’ plekken had gevonden in drie maanden tijd. ‘Meestal bij het punt waar het een huis ingaat.’ Erg zat natuurlijk, want de bewoners moeten even plaatsmaken voor een calamiteitendienst. Maar nog erger lijkt het in deze tijd van waterschaarste water te lekken.

Infrastructure leakage index

Er is zelfs een infrastructure leakage index (ILI). Ik zag cijfers van België langskomen omdat de discussie opleeft na publicatie cijfers bij Farys. Daar bleek in een jaar tijd elf miljard liter drinkwater weggelekt. Ok, we praten over 12.000 km leidingen. En het betreft een verbetering ten opzicht van vorig jaar, roept het bedrijf. Bovendien weten ze in Vlaanderen dat ze vergeleken met het buitenland zelfs relatief weinig drinkwater verloren laten gaan. Zij scoren in die ILI 1,1 (Farys 0,93) en onder 2 betekent een goede score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.