Nieuws
Monitoringssysteem toestandsafhankelijk onderhoud

Pentair ontwikkelde een monitoringssysteem voor toestandsafhankelijk onderhoud en introduceert dat nu. De Pentair CMD19 (Condition Monitoring Device) monitort de conditie van rioolwaterpompen, motoren, vijzels en ventilatoren. Het systeem verschaft rioolbeheerders real-time informatie over de conditie van hun rotating equipment. 

Monitoringssysteem

De Pentair CMD19 biedt volgens de fabrikant uitkomst voor droog opgestelde gemalen. Jeroen Munnik, vestigingsmanager van het Pentair Service Center in Zevenbergen: “Het systeem biedt de klant real-time informatie over de conditie van de pomp met aandrijving. Als de meetwaardes buiten de veilige zone van de ISO-10816-3 norm vallen, krijgt de klant een automatische alarmmelding. Op deze manier kan hij/zij ernstige schade aan bijvoorbeeld het lager of het mechanical seal voorkomen. Ook verkleint het de kans op onverwachte stilstand van het rioolgemaal. Hij/zij kan het systeem eenvoudig aansluiten op nieuwe en bestaande pompen. Volgens ons is toestandsafhankelijk onderhoud de toekomst en dit systeem kan daarin een grote stap betekenen.”

Toestandsafhankelijk onderhoud

Zevenbergen, dat het systeem ontwikkelde, opereert net als Beverwijk en Tynaarlo als servicecentrum van Pentairs vestiging in Winterswijk. “Alle drie de Service Centers houden zich bezig met het leveren van service en onderhoud aan onder meer rioolwaterpompen. De klant plant onderhoud nu vaak in op een bepaald moment of wanneer de pomp kapot gaat. Maar met de komst van de CMD19 kunnen we het onderhoud aan de pompen beter plannen. Dat voorkomt het onnodig vervangen van onderdelen en ernstige schade omdat we al eerder kunnen ingrijpen. Op dit moment draait het monitoringssysteem al op meerdere locaties naar volle tevredenheid van de klanten. Ook de rioolwaterpompstations die onderdeel uitmaken van de renovatie van de AfvalWaterPersleiding (AWP) tussen Moerdijk en Bath krijgen dit systeem”, aldus Jeroen Munnik.

Kopen of huren

Jeroen Munnik vervolgt: “Rioolbeheerders kunnen ervoor kiezen om de Pentair CMD19 te kopen maar huren kan ook. Onze verhuurset kan standaard tot drie pompen tegelijk bewaken. De magneten onder de sensoren vereenvoudigen plaatsen en verplaatsen ervan. Voor beide opties bestaat de mogelijkheid dat wij meekijken en een calamiteit of alarm melden bij de meldkamer. Daarnaast kunnen klanten die het monitoringsysteem kopen of huren daar desgewenst ook een onderhoudscontract bij afsluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.