Nieuws
Meerderheid procesindustrie verwacht in 2030 autonoom te werken

Onderzoeksbedrijf Omdia ondervroeg in opdracht van Yokogawa 504 besluitvormers binnen bedrijven in de procesindustrie. In het onderzoek dat plaatsvond in juni en juli 2020 deelden eindgebruikers hun vooruitzichten van industriële autonomie.

Verwachting procesindustrie

Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de respondenten afkomstig uit bedrijven in de procesindustrie verwacht in 2030 volledig autonoom te zullen werken. Het onderzoek gaat in op de trends in automatisering en autonomie. Maar ook bedrijfsprioriteiten en technologieën komen aan bod.

89 Procent gaf aan dat het bedrijf op dit moment rondloopt met plannen de mate van autonomie in de bedrijfsvoering te verhogen. 64 Procent werkt al (semi)autonoom of er loopt een pilot van het onderwerp. 67 Procent verwacht een aanzienlijke automatisering van de besluitvormingsprocessen inzake fabrieksactiviteiten in 2023.

De komende drie jaar verwachten bedrijven vooral veel te investeren in cyberveiligheid (51%), cloud, analyses en big data (47%) en kunstmatige intelligentie (42%).

Corona rem en katalysator

Corona leverde vaak een stimulans voor industriële autonomie. De voortzetting van bedrijfsactiviteiten zonder aanwezige werknemers krijgt nu meer prioriteit. Een meerderheid van de respondenten verwacht meer in autonomie te zullen investeren als direct gevolg van Corona oftewel Covid-19.

In de top4 die respondenten aangeven als toepassingen waarin ze investeerden als gevolg van Corona bezetten ‘werken op afstand’ (36%) en ‘service op afstand’ (30%) de eerste twee plaatsen.

Geen mensen op de vloer

Werkzaamheden uitvoeren zonder aanwezige werknemers in een gevaarlijke omgeving biedt grote voordelen, zowel op het gebied van veiligheid als financieel.

Overigens investeerden de conventionele energieopwekkende en chemische/petrochemische industrie al voor Corona veel meer in de veiligheid van werknemers dan in andere industrieën.

Regionale trends

De investeringen in nieuwe technologieën en de ontwikkeling richting industriële autonomie bleken volgens het onderzoek regionaal te verschillen. Vergeleken met andere regio’s houdt Azië-Pacific zich het actiefst bezig met de verschuiving naar industriële autonomie. Het onderzoek toonde aan dat het aandeel bedrijven in Azië-Pacific dat prioriteit geeft aan investeringen in autonome bedrijfssystemen 18 tot 27 procent hoger ligt dan in andere regio’s. 71 Procent van de respondenten in Azië-Pacific verwachtte over tien jaar tijd volledig autonoom te werken. In Noord-Amerika bedroeg dit slechts 58 procent en in West-Europa 56 procent.

Stap voor stap

“Dit onderzoek bevestigt onze waarneming dat de verschuiving van industriële automatisering naar industriële autonomie, ook wel IA2IA, in de komende tien jaar zal versterken. Covid-19 versnelt deze trend en bedrijven zullen belangstelling houden in de introductie van hieraan gerelateerde technologieën. Wij kunnen klanten helpen hun concurrentiepositie stap voor stap te versterken aan de hand van ons stappenplan naar autonomie”, aldus Tsuyoshi Abe, senior vicepresident en directeur van het marketinghoofdkantoor van Yokogawa.

Procesindustrie autonoom werken

Yokogawa gelooft dat de digitale transformatie van de productiewerkzaamheden van bedrijven zal leiden tot autonomie van de bedrijfsvoering. De resultaten van het onderzoek laten zien dat bedrijven de technologieën van morgen prioriteit geven en erin investeren om dit waar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.