Nieuws
MBO kitedesigner en TU Delft alumni maken samen windenergiesysteem

Het gemengde team van TU Delft wetenschappers en MBO kitedesigner Bryan van Ostheim bouwden onlangs een praktisch toepasbaar windenergiesysteem. Nederlandse duurzaamheidsexperts Wubbo Ockels en Henk Hutting zagen destijds al de potentie in de energieopwekkende vliegers.

Kitepower

Uiteindelijk zette kitedesigner Bryan van Ostheim in samenwerking met TU Delft Alumni het idee om in de praktijk. Bryan bouwde een betrouwbaar systeem dat ook bij weinig wind energie kon opwekken. Drie succesvolle pilots, in samenwerking met Defensie en negen versies later staat de Delftse startup te trappelen voor de volgende fase. Nu wil het het eerste mobile airborne windsysteem (AWES) op de markt brengen.

In 2007 zag de eerste werkende kite (20kw) het licht onder bezielende leiding van Wubbo Ockels. Zeven jaar later richtte Johannes Peschel, CEO Kitepower en Roland Schmehl, Associate Professor Delft Universiteit van technologie Kitepower op. Het bedrijf zette Ockels prototype om in een kite die 100 kW produceert, genoeg om 150 huishoudens te voorzien van energie. In de komende jaren willen ze uitbreiden naar kites van 200, 300 en 500 kW.

Willy Wortel van de windenergie, Henk Hutting zag bij het horen over Kitepower ook meteen potentie in het idee. Hij ging daar aan de slag als adviseur.

Windenergiesysteem

Uiteindelijk gaf het aannemen van kitedesigner Bryan van Ostheim de doroslag. CEO Johannes Peschel: “Zonder Bryan waren we nooit zover gekomen. De succesratio ligt in een combinatie van inspanningen, simulatie FSI, CFD, samen met de nieuwste kennis en de praktijkervaringen van kitedesigners Pepijn Smit, Roland Verheul en Bryan van Ostheim. Bryan dacht al acht jaar over gebruik van kites bij weinig wind. Dat probleem liepen wij ook tegenaan. Bryan bracht een stuk efficiëntie toen hij de overstap naar Kitepower waagde.” 

Bryan vult aan: “Het combineren van mijn passie voor kitesurfen en tegelijkertijd meehelpen aan het verduurzamen van de wereld, is een droom die uitkomt. Ze luisteren naar de kennis die ik vanuit mijn hobby vergaarde. Dat maakt mij ontzettend trots. De waardering geeft mij het gevoel dat ik echt kan bijdragen.” 

Over out-of-the-box ontwerpen gesproken en de waarde van Mbo’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.