Nieuws
LyondellBasell en Covestro gaan stoom maken van afval

Chemieconcern LyondellBasell en Covestro openen op de Maasvlakte binnenkort een installatie die afvalstromen omzet in stoom voor de eigen productie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidieert het project.

Stoom uit afval

Covestro produceert geavanceerde polymeren en hoogwaardige kunststoffen.

“Samen met joint-venture partner Covestro bouwen we een installatie waarin we twee afvalwaterstromen scheiden”, legt Terpstra van LyondellBasell uit. “De eerste stroom krijgt een biologische behandeling door bacteriën die het afvalwater schoonmaken. Het biogas dat we daarbij produceren, gebruiken we in ons productieproces. De tweede stroom afvalwater zetten we om in hogedrukstoom. Die stoom vervangt stoomprocessen die we voorheen produceerden met kolen. Dat impliceert een CO2-besparing van zo’n 140.000 ton per jaar. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van een stad als Breda.”

Subsidie

Partijen hopen dat ergens dit jaar de installatie al gaat draaien. Bij goede resultaten rollen ze het uit naar andere locaties.”

“De subsidie verkrijgen, was een hoop werk”, vertelt Terpstra. “We schakelden een consultancybureau in voor hulp. Maar je kunt niet álles uitbesteden dus ik heb zelf meegeschreven.”

Terpstra praat vol lof over RVO. “We gingen verschillende keren met elkaar in gesprek. Dat maakte indruk op mij. Ze dachten met ons mee, stelden zich pragmatisch en behulpzaam op.”

Drie tips

Tips voor andere ondernemers die een subsidieaanvraag overwegen, wil Terpstra wel delen. “Een paar dingen. Leg stakeholders goed uit wat je project inhoudt. Aan RVO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente, noem maar op. Daarnaast speelt een volledige administratie een belangrijke rol. Je wilt bewijsstukken voor later waarom je recht had op dat geld.”

En de derde tip: “Zet een projectteam op dat breder kijkt dan alleen naar de subsidieaanvraag. De aanvraag vormt slechts een onderdeel van een integraal pad naar verduurzaming.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.