Nieuws
Leegpompen Vlaanderens het Vinne voor betere kwaliteit

Het grootste, natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, het Vinne in Zoutleeuw wordt op dit moment leeggepompt.  Het stond tot 14 jaar geleden leeg en de toen ontstane vegetatie vormt nu een gevaar voor plant en dier.

Vissenopvang

De provincie Vlaams-Brabant laat het Vinnemeer leegpompen en schoonmaken. Zo’n 800 miljoen liter water moet eruit. Een klus die begin volgend jaar klaar moet zijn.

“Er is zelfs opvang voor de vissen”, zegt gedeputeerde An Schevenels. “Als het water laag genoeg staat, halen we alle algen, planten en ander organisch materiaal er uit. Daarna vullen we het meer op natuurlijke wijze, zoals het ook ooit ontstond. Er zijn afspraken gemaakt met verschillende visverenigingen om de vele vissen tijdelijk onderdak te geven.”  

Het Vinne

Het Vinnemeer meet zo’n 100 hectare groot en werd zo’n 100 jaar geleden drooggemaakt. het hele natuurdomein bedraagt 130 hectare en zit vol broed- en trekvogels. Het domein kwam in 1974 bezit van de provincie die besloot in 2005 het meer weer met water te vullen.

Domeinbeheerder Liesbet Cox: “Al het organisch materiaal dat achterbleef op de bodem, ging rotten en dat trekt nu zuurstof uit het water weg. Dat is nadelig voor de vissen, de insecten, de vogels en voor alle andere leven in en rond het meer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.