Nieuws
Korte pneumatische persluchtpulsen voor mouttransport

Seepex ontwikkelde Smart Air Injection (SAI) om mout en hop met veel minder perslucht te transporteren dan bij bestaande processen. Het systeem maakt gebruik van korte pneumatische persluchtpulsen om grote, gecomprimeerde proppen mout naar een silo of opslagtank te transporteren.

Persluchtpulsen

SAI verbruikt volgens de fabrikant 80 procent minder energie in vergelijking met veelgebruikte persluchtsystemen. Die vragen namelijk een continue luchttoevoer.

De consumptie per hoofd van de bevolking in Duitsland lag in 1976 op een recordhoogte van 150,7 liter bier per jaar. Dat daalde in 2018 tot 102 liter. Vandaar dat bierfabrieken hun processen optimaliseren. Twee jaar geleden installeerde Seepex zijn SAI-systeem in een eerste proeffabriek. Zo kon het in de al lang bestaande brouwerij in München het besparingspotentieel ten opzichte van conventionele methoden analyseren. Het systeem transporteert op betrouwbare wijze hoog viskeuze producten met een gemiddeld tot hoog gehalte aan droge stof over grote afstanden tot maximaal een kilometer. Het combineert een progressieve wormpomp met dichte-fase pneumatisch transport. SAI elimineert de verstoppingen die vaak optreden in pneumatische transportsystemen die werken met lagedrukpompen.

Mouttransport

Het flexibele systeem gaat soepel om met media met een variabel vochtgehalte van 60-85 procent. Dat kan het zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie. De kortere tijd die nodig is voor het verwijderen van de mout verhoogt de procesefficiëntie en versnelt de doorlooptijd. Het systeem kan bovendien eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande automatiserings- en besturingssystemen. Gewone pneumatische transportsystemen, waarbij een continue toevoer van perslucht nodig is, worden doorgaans gebruikt voor het verwerken van de natte mout. Grote bedrijven produceren tot 150 ton van het materiaal en verbruiken daarbij tot 400 kWh aan perslucht. Met de introductie van SAI in de proeffabriek in München realiseerde Dr. Ing. Stephan Mottyll, productmanager bij Seepex een veel gunstiger verbruik.

Procesefficiëntie

“Door het toepassen van korte persluchtpulsen met grotere intervallen kunnen we de lange moutproppen makkelijker transporteren. In vergelijking met het oude pneumatische buizensysteem daalt het persluchtverbruik met 80 procent. Ook de doorlooptijd van het brouwsel daalt met 50 procent. Dat verhoogt de procesefficiëntie. Lange pauzes tot 5 minuten, waarin alleen de pomp transporteert en de daaropvolgende gecontroleerde persluchtpulsen, leidden voor de klant tot een aanzienlijke vermindering van het totale perslucht- en energieverbruik.”

Transportverschil

“De analyse toont een jaarlijkse besparing op de bedrijfskosten, te weten de energiekosten voor perslucht van ongeveer € 11.000 per jaar ten opzichte van het oorspronkelijk geïnstalleerde systeem. Het extreme verschil in persluchtverbruik ligt aan de verschillen in pneumatisch transport. Transport met continue persluchttoevoer versus transport van grote moutproppen middels discontinue persluchttoevoer (SAI)”, aldus Mottyll.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.