
De pompensector heeft drukke jaren voor de boeg in België. Door de vele droogteperiodes zal er extra water moeten gebufferd en verpompt worden. Dat bevestigen verschillende experten.
Klimaatsverandering België
België staat op plaats 38 op de wereldranglijst van landen die aan ernstige watertekorten zullen lijden in de toekomst. Het land is de afgelopen jaren zo hard getroffen door extreme droogte dat de Vlaamse regering de zomer van 2018 erkende als landbouwramp. Het watertekort is het hoogst in Oost- en West-Vlaanderen.
Carl Heyrman van Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse drinkwaterbedrijven en rioolbeheerders, zegt dat er gezocht wordt naar extra opslagcapaciteit, bijvoorbeeld via bufferbekkens of via infiltratie in de bodem. “Zo houden we meer regenwater vast en vloeit minder water rechtstreeks via de rivieren naar de zee. We zullen dus meer pompen nodig hebben om het water uit de bekkens of de ondergrond op te pompen. Tijdens langdurige droogte zal er ook meer water van het waterrijkere oosten naar het westen van het land gepompt worden.”
Heyrman en andere experts geven hun visie op de Belgische uitdaging in PompNL nr. 1 van 2019.