Nieuws

Je pompkennis bijspijkeren

Je pompkennisbijspijkeren

Als je niet technisch bent maar wel in die wereld werkt, wat doe je dan? Juist een pompcursus volgen om je pompkennis bij te spijkeren. Miranda Hissink schoof samen met zo’n zeven anderen eind januari 2020 aan bij een training van Grundfos.

Bijspijkeren

Rob Fontaine Grundfos training & knowledge manager, geeft trainingen in het Grundfos Experience Center in Almere. “Met zowel theoretische als praktische training bieden onze cursussen kennis voor alle professionals die zich bezighouden met pompen en pompsystemen.

De theoretische training bestaat uit de presentatie van pompoplossingen, de toepassingen, selectie en dimensionering. Daarbij komen ook de valkuilen aan bod. Het praktische deel vindt plaats in onze praktijkruimte waar we onze meest innovatieve producten en technologie voor de Nederlandse markt tonen. We organiseren zo’n 5-10 dagen per maand verschillende trainingen maar bieden ook maatwerkoplossingen aan. Daarnaast faciliteren we online diverse e-learning opleidingen voor een variëteit aan producten, toepassingen en oplossingen.”

Pomptechniek

Op 29 januari 2020 ging het over pomptechniek. Zo’n acht mensen haakten aan om te leren omgaan met pompen en pompsystemen, van engineer, adviseur, servicemedewerker tot aan monteur. Miranda Hissink: “Ik vond het juist als niet-technicus belangrijk om vertrouwd te raken met begrippen uit de markt. Zo kwam de werking van enkeltraps- en meertraps centrifugaalpompen aan bod, leerde ik het verschil tussen centrifugaalpompen met as-afdichting en natlopers, werkten we met een pompgrafiek en open en gesloten systemen en vertelde Rob over parallel- en serieschakeling van centrifugaalpompen, het aanpassen van de pompprestaties en aanzuigcondities (NPSH), belangrijk in verband met cavitatie).”

Begrip

Ook de begrippen viscositeit en dichtheid van de vloeistof kwamen aan bod net als as-afdichtingen (enkel en dubbel), magnetische koppeling en selectie bouwvorm en correcte plaatsing. Rob gaf nog een inleiding in digitale- en analoge doseertechniek en verklaarde de werking en het verschil tussen AC- en PM-motoren, de werking van een frequentie-omvormer en over regelkringen.

Je pompkennis bijspijkeren

Hissink: “Voor mij misschien niet helemaal relevant maar mijn collega-cursusgenoten kunnen nu pompenselecties voor eenvoudige toepassingen zelfstandig uitvoeren of pompselecties beoordelen. Rob besprak ook nog de ‘valkuilen’ in het omgaan met pompen. Ook wel een eye opener. Daarnaast leerde ik die dag ook ‘lotgenoten’ uit de markt kennen. Al met al een leerzame dag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.