Nieuws
Jan De Nul bestelt trencher Swordfish voor leidingen op zee

Jan De Nul bestelde onlangs een veelzijdige trencher met een vermogen van 1.600 pk. Het met een waterjetting- en een hybridemechanisch snijsysteem uitgerust apparaat versterkt de expertise van Jan De Nul. Die werkt al met drie andere trenchers aan het leggen en begraven van kabels ter ondersteuning van de wereldwijde energietransitie.


Trencher Swordfish


De trencher met de naam Swordfish gaat Jan De Nul’s vloot van trenchers, zoals de Sunfish, Moonfish en Starfish completeren. Osbit Ltd (UK) gaat de Swordfish nu ontwerpen en bouwen en zal deze naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 leveren.
De ultramoderne, onderzeese trencher krijgt een groot vermogen en kan afhankelijk van de situatie werken met een jettinginstallatie, een mechanisch snijsysteem of een combinatie van beide. Zo kan hij in verschillende bodemtypes kabels ingraven tot 3 of 3,5 m diep.


Jan de Nul

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Kabels bij Jan De Nul Group: “De Swordfish vormt een aanvulling op onze bestaande vloot van trenchers. Hij biedt een uitstekende bescherming voor kabels geïnstalleerd door één van onze Kabelleggers. Het grote vermogen stelt de Swordfish in staat om de kabels dieper in te graven. En dankzij het hybridemechanisch snijsysteem kan de Swordfish ook meer uitdagende bodemomstandigheden aan, waaronder harde klei tot 400 kPa. Met deze nieuwe investering en de recente aanschaf van een kabellegger Connector, wapent Jan De Nul Group zich voor de energietransitie van morgen. We kijken ernaar uit om samen met Osbit Ltd (UK) aan dit project te werken en klanten zo de beste oplossing te bieden voor hun kabelprojecten.”


Samenwerking

Robbie Blakeman, Joint Managing Director bij Osbit Ltd (UK) toont zich verheugd over de samenwerking. “We werkten nauw samen met Jan De Nul aan de specificaties. En we zullen dankzij onze interne expertise en technologiekennis dit onderwatervoertuig ontwikkelen. We ambiëren een wereldwijde aanwezigheid. Dankzij dit project kunnen we als Brits bedrijf met voornamelijk lokale toelevering, onze export van gespecialiseerde apparatuur naar het Europese vasteland blijven versterken. Bovendien kunnen we hierdoor in onze thuisbasis in het noordoosten van Engeland blijven investeren in onze mensen. En dan vooral in de ontwikkeling van hooggekwalificeerde ingenieurs. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Jan De Nul aan dit uitdagend project. We vertrouwen erop de Swordfish op tijd volledig operationeel aan te leveren voor zijn eerste opdracht.”


Aandrijving

De Swordfish krijgt een aandrijving van 2 x 300 kW hydraulische motoren en 2 x 300 kW elektrische hogedruk jetpompen.
Dankzij het pompvermogen van 1.120 kW zal de Swordfish in de jetting modus grondsterktes aankunnen tot 125 kPa. In mechanische of hybride modus stijgt dat tot 400 kPa. Dat dankzij haar 400 kW snijsysteem en 420 kW extra jetvermogen.
Het jettrenchen bestaat uit een combinatie van snijdende spuitkoppen vooraan en extra terugspoelzwaarden achteraan om het begraven van de kabels te optimaliseren. Dankzij de modulaire drijflichamen bedraagt het onderwatergewicht van het toestel in jettingmodus minder dan een ton. Dat resulteert in een bodemdruk van maximaal 5 kPa. Daardoor kan de trencher ook in heel zachte bodemomstandigheden worden ingezet.
Het innovatieve ontwerp van het snijsysteem en het kabellaadsysteem beperkt het manipuleren van de kabel tot een minimum. Bovendien zorgt de gesloten box depressor ervoor dat de kabel onmiddellijk op de juiste diepte ingegraven wordt.
De trencher zal te water gelaten worden met een specifiek A-frame en hijslier vanop een van Jan De Nul’s offshore schepen.


Leidingen op zee


Jan De Nul ontwierp en bouwde voor het Racebank Offshore Windfarm Export Cable project in het Verenigd Koninkrijk, de trenchers Sunfish en Moonfish. Zij kunnen werken in de zone tussen land en dieper water. Beide trenchers ontvingen verschillende industrieprijzen voor hun innovatieve ontwerp. Inmiddels kreeg het ontwerp diverse modificaties en ondersteunt het verschillende kabelinstallatie- en beschermingsprojecten in Europa.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.