Nieuws

Jacht op technici houdt aan

Officiële opening state-of-the-art Rovc

De zoektocht van technische bedrijven naar vakbekwaam personeel zet onverminderd voort. Zeven op de tien technici (68%) geven aan het afgelopen jaar benaderd te zijn voor een nieuwe baan. Dit blijkt uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC. Voor dat onderzoek benaderde het ruim 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.

Technici niet zomaar overstag

Werkgevers lijken echter vaak bot te vangen. Vier op de vijf technici (78%) geven aan goed op hun plek te zitten in de huidige functie. Zij die wel overwegen hun werkgever te verlaten, geven hier verschillende redenen voor. Met stip op een staat persoonlijke ontwikkeling. 44 procent geeft dat als belangrijkste om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Salaris (36%) en onvoldoende uitdaging (35%) staan op een tweede en derde plaats.

Weinig gehoor aan ambities

Hoewel het gros van de technici op dit moment niet actief zoekt naar een nieuwe uitdaging, betekent dit niet dat technische werkgevers achterover kunnen leunen. Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling valt er voor werkgevers nog een wereld te winnen. Dat blijkt uit het onderzoek. Slechts 41 procent van de technici geeft aan dat zijn huidige werkgever continu met hem/haar spreekt over de ambities. HR-beslissers zelf zijn positiever over de mate waarin zij de dialoog aangaan over de toekomstplannen van werknemers. Bijna twee derde (64%) vindt dat de organisatie dit continu doet. Ook wat betreft het meedenken over de ontwikkelmogelijkheden van personeel tonen HR-beslissers zich een stuk optimistischer dan de doelgroep zelf. Slechts een kleine meerderheid (56%) van de technici vindt dat de organisatie voldoende meedenkt over de beschikbare ontwikkelmogelijkheden tegen 71 procent van de HR-beslissers.

Duurzame inzetbaarheid

John Huizing, directeur van ROVC: “Over het algemeen zijn technici erg loyaal aan hun werkgever. Maar bovenal hebben deze gemotiveerde, ambitieuze mensen passie voor het vak. Dat moeten we koesteren, zeker in tijden van grote arbeidskrapte. Duurzame inzetbaarheid dient dan ook in elke fase van het werkgeverschap centraal te staan: van werven en opleiden tot binden en behouden. Dat kan alleen door voortdurend scherp te stellen welke behoeften er bij technici bestaan. En niet eenmalig maar als continuproces. Willen werkgevers hun personeel behouden, dan moeten zij die ontwikkeling stimuleren. Bijvoorbeeld met gerichte opleidingstrajecten die aansluiten bij de doorgroeimogelijkheden en ambities van werknemers. Opleiden vormt hierin een belangrijk strategisch personeelsinstrument om technici geboeid te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.