
Pfeiffer Vacuüm ontving begin december 2020 een grote order van de Technische Universiteit van Darmstadt. Het gaat om het Dreebit ionenbundelsysteem van de gelijknamige dochteronderneming.
Vacuüm
De Darmstadt-onderzoekers van de LaserSpHERe-werkgroep voeren precisie-experimenten uit op de grens van de atomaire, nucleaire en deeltjesfysica. De belangrijkste onderzoeksgebieden behelsen laserspectroscopie van hooggeladen ionen en exotische kortlevende isotopen.
Eind 2014 startte de bouw van Koala, het grote onderzoekapparaat ‘Collinear Apparatus for Laser Spectroscopy and Applied Physics. De gebruikte EBIS-A-ionenbron genereert elektrisch geladen ionen van lichte chemische elementen voor het experiment. Die koppelen de onderzoekers aan de straalgeleiding van het Koala-apparaat. Alleen met een schoon, ultrahoog vacuüm kunnen de deeltjes zo vrij mogelijk bewegen in de straalgeleidingsbuizen. Alleen een heel krachtige en betrouwbare vacuümgeneratie garandeert de benodigde lage druk.
TU Darmstadt
Prof. dr. Wilfried Nörtershäuser, hoofd van de werkgroep aan de TU Darmstadt: “Tot nu toe voerden we spectroscopische meting van atoomstralen alleen uit op waterstofachtige systemen met een enkel elektron. De theorie voorzag niet in andere, nauwkeurige toepassingen. Experimenteel hebben deze eenvoudige atomaire systemen het nadeel dat de te gebruiken golflengten ver in het ultraviolette bereik van het optische spectrum liggen. Dat maakt ze moeilijk toegankelijk met de huidige lasersystemen. Op dit moment lijkt het erop dat de vereiste nauwkeurigheid voor complexere, heliumachtige systemen met twee elektronen dichterbij komt.
Dreebit
Sinds de oprichting van Dreebit GmbH in 2006 ontwikkelde de divisie ‘Ion Beam Technology’ verschillende soorten ionenbronnen, zoals Ebis en Ecris. Sinds hun komst op de markt zetten wetenschappers ze in bij deeltjesversnellers voor onderzoek en medische toepassingen zoals ionenbundeltherapie. Dreebit GmbH maakt sinds 2017 deel uit van de Pfeiffer Vacuüm Group.