Energie-efficiëntie
IJskoud en ROVC starten opleiding koeltechniek

Vanaf september 2019 starten koeltechnisch bureau IJskoud en technisch opleider ROVC een nieuwe opleiding koeltechniek in Amsterdam: de IJskoud Academie. De twee partijen gaan de samenwerking aan omdat zij beiden een sterke behoefte signaleren aan praktijkgericht onderwijs in de koeltechniek.

Opleiding koeltechniek

Het leerprogramma van koeltechniek bestaat uit modules en studenten kunnen in vier dagen al het diploma Basis Airco Monteur halen. Daarna kunnen ze naar wens en behoefte hun profiel en kennis uitbreiden met aanvullende trainingen.

De behoefte aan meer praktijkgerichte opleidingen in de koeltechniek bestaat al een tijd volgens beide partijen. Niet alleen bij mensen die een technische baan zoeken maar vooral ook bij mensen die al in de techniek werken en meer willen leren. IJskoud wil als koeltechnisch expert niet alleen kennis delen vanuit haar passie voor de koeltechniek maar ook omdat het een dringende noodzaak signaleert.

Praktijkervaring boven theorie

José Komin, algemeen directeur van IJskoud: “Wij ondervinden hier dagelijks de mismatch tussen de skills van nieuwe medewerkers en de skills die wij van ze vragen. Feitelijk lopen er te veel niet-gekwalificeerde werkzoekenden rond. Dat terwijl de vraag naar talent en ervaring in de koeltechniek groter is dan ooit. Daarom ontwikkelden we samen met ROVC een praktijkgericht opleidingsprogramma waarin studenten kunnen kiezen wat hen aanspreekt of wat ze hun carrière verder brengt. Dus geen theore maar echt aan de slag onder leiding van ervaren mensen uit het vak. We hopen op een flinke stroom aanmeldingen. Techniek wordt ondergewaardeerd. Geheel onterecht als je het mij vraagt, want techniek is de toekomst. Het wordt daarom tijd dat we dit met praktijkonderwijs naar een hoger niveau gaan tillen!”

Korte praktische cursussen

Nico van Leeuwen van ROVC vult aan: “Veel mensen die de techniek in willen zien op tegen het starten met een opleiding via de bestaande onderwijsprogramma’s die er zijn. Dat is vaak gebaseerd op eerdere negatieve ervaringen, weinig vertrouwen in hun eigen talenten als het gaat om leren of een beperkt taalniveau. Vaak weten ze ook niet zeker of techniek wel iets voor ze is en daarom hikken ze aan tegen een lange opleiding. Juist door het volgen van korte praktische cursussen waarin je snel successen kunt behalen en dat wat je leert meteen gaat toepassen in de praktijk, hervinden ze hun zelfvertrouwen. Deze manier van leren maakt ze zelfs heel enthousiast. Dat leidt vaak tot het volgen van meer cursussen en in veel gevallen op termijn ook een erkend mbo-diploma.”

Amsterdam

De IJskoud Academie start met een programma op het gebied van elektrotechniek en Airco-VRF techniek voor iedereen met interesse in een technische baan. Trainingen worden gegeven bij IJskoud in Amsterdam-Noord door trainers van zowel IJskoud als ROVC in speciaal daarvoor ingerichte praktijklokalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.