Nieuws

Hygiënische pompen in PompNL digitaal nr. 2

Ons tweede digitale magazine is uit. Dit keer draait het om het verpompen van voedingsmiddelen. Van Ehedg tot aan shearing. Diverse fabrikanten presenteren hun oplossing daarin.

Hygiënische pompen

Zoals Watson Marlow. Hun MasoSine’s Certa-pomp genereert een verwaarloosbare impact op de opbrengst of het benodigde vermogen bij het omschakelen naar een product met een hogere viscositeit. Levensmiddelenfabrikanten verpompen vaak hoogvisceuze vloeistoffen, zoals diepgevroren sinaasappelsap, bereide salades en bakkerijproducten, tot kaaswrongel en vullingen voor snacks. Bij verwerking van vruchtensapconcentraten met een hoge viscositeit kan de pompopbrengst afnemen. Daardoor ontstaat cavitatierisico dat de pomp kan beschadigen. Dat geldt vooral wanneer de temperatuur daalt tot onder 0°C waardoor de viscositeit sterk toeneemt.

Viscositeit en NPSHR

Wanneer de viscositeit stijgt, moet de maximale snelheid van de lobben- of draaizuigpomp omlaag om cavitatie tegen te gaan. Daarmee daalt niet alleen de haalbare opbrengst, maar daarnaast stijgt ook het energieverbruik. Dit omdat de rotoren meer weerstand ondervinden door de dikkere vloeistof. De MasoSine’s Certa-pomp werkt met een lagere, netto positieve zuighoogte (NPSHR). Dat vermindert het cavitatierisico bij viskeuzere vloeistoffen. Maar ook vaste bestanddelen zoals zacht fruit, gesneden groenten, gekookte peulvruchten of vlees behandelt de Certa sinusvormige rotor zonder de ingrediënten te beschadigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.