Nieuws

HPG ziet sterk staaltje gieten

Kloepfel Benelux voor in de maakindustrie

Op 12 april j.l. waren de HPG-leden en hun collega’s van het Belgische Agoria te gast bij Van Voorden Gieterijen in Zaltbommel. Na het officiële gedeelte, de ledenvergadering, volgde een rondleiding door de fabriek waar speciaal een gieterij plaatsvond.

Gieten

Van Voorden begon in 1912 met het gieten van scheepschroeven. Een gedwongen verhuizing in 2008, de oorspronkelijke gieterij was ingebouwd door woonhuizen, maakte het mogelijk een state-of-the-art fabriek neer te zetten op een industrieterrein van Zaltbommel.

Batchproces

Hoewel veel geautomatiseerd is, blijft het eigenlijke gietproces ambachtelijk handwerk.  Er wordt gewerkt in batches en per dag wordt een bepaalde materiaalmix (brons, rvs, gietijzer of gietstaal) verwarmd, tussen 1100-1400 oC in een grote ‘emmer’ van vuurvast beton. De laatste is vaak afkomstig van het ook tot de Andus Groep behorende zusterbedrijf Gouda Vuurvast. Met een kraan wordt het vat boven de mallen getakeld en zo’n vijf maanmannetjes staan er omheen om het proces te bewaken. Zo houdt de procestechnoloog continu de temperatuur in de gaten en monitort een ander of er niet te veel lucht bijkomt.

De productrange loopt uiteen van gietwerk voor de baggerindustrie, zoals pomphuizen, waaiers, slijtplaten tot aan dubbelwandige leidingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.