Nieuws
Hoogwaardige materialen voor seals in food&beverage

Freudenberg Sealing Technologies staat later deze maand in München op de Drinktec met voor de voedingsmiddelen geschikte materialen en seals. In Hall B3.249 tonen ze materialen en seals die voldoen aan de meest actuele regels voor met voedingsmiddelen in contact komende materialen. Die bovendien temperatuur- en mediabestendigheid combineren met de mogelijkheid tot CIP-pen en SIP-pen.

Hoogwaardige materialen

Freudenberg introduceert een nieuwe peroxide-crosslinked fluorelastomer material (75 FKM 239961). Dit materiaal voldoet aan de huidige wettelijke vereisten voor materialen die met levensmiddelen in contact komen en leent zich voor gebruik bij temperaturen van -25 °C tot + 200 °C. Het materiaal kan ook omgaan met diverse product- en reinigingsmedia.

De food&beverage-industrie gebruikt FKM vooral in processen met hoge temperaturen maar het kan ook beter tegen agressieve media dan bijvoorbeeld EPDM en HNBR. Het bedrijf raadt fluorubber aan voor contact met zure sappen als citrus of zuivelproducten. Het materiaal leent zich ook voor gebruik met aromatische oliën als hopolie. Freudenberg Sealing Technologies vervaardigt O-ringen uit fluorubber. Op korte termijn zal het bedrijf ook klantspecifieke onderdelen van 75 FKM 239961 gaan produceren.

Alternatieven

Daarnaast toont de fabrikant de polymeer Quantix® 77-8FG. Dit eigen fabricaat kenmerkt zich volgens het bedrijf door de wrijvingseigenschappen, slagvastheid en een lange levensduur. Daardoor leent het zich als sealmateriaal bij hogedruk toepassingen. Bovendien is het chemieresistent en beschikt het over goede impregneereigenschappen. Dat maakt dat het bij bedrijfstemperaturen tot +110°C kan concurreren met het meestal duurdere PTFE.

Freudenberg Sealing Technologies ontwikkelde ook drie Simriz compounds, een materiaal met de hoogste fluorgraad. 75 Simriz 494, 75 Simriz 484 en de witte 75 Simriz 38581 voldoen aan veeleisende omstandigheden in zowel statische als dynamische toepassingen. Deze materialen zijn bestand tegen hoge temperaturen tot +230 °C en tegen agressieve en sterk geconcentreerde media zoals zuren, alkaliën (incl. CIP/SIP-media), organische oplosmiddelen en aromaconcentraten.

Hygiënische apparatuur

Het bedrijf toont op de Drinktec 2022 ook het portfolio hygiënische apparatuur voor toepassingen in de procesindustrie. De productportefeuille omvat de Hygienic Pressure Seal en de Hygienic Forseal, beide gemaakt van het hoogwaardige PTFE Quantum. De productlijn omvat ook radiale afdichtingen voor vlinderkleppen zonder dode hoeken, roterende asafdichtingen, hygiënische ringen en aseptische O-ringen.

Maar het bedrijf levert ook klantspecifieke afdichtingsontwerpen voor specifieke toepassingen. Het afdichtingsprofiel wordt op elke gewenste lengte gesneden en samengevoegd tot een gesloten afdichtingsring. Daarnaast valt de profieldoorsnede vrij te ontwerpen omdat het verwijderen van de matrijs niet nodig is. Alle afdichtingen dragen het FDA en EG (Reg.) 1935/2004 certificaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.