Nieuws

Hitma-webinar over draadloos meten

Over draadloos meten in Hitma-webinar

Op 21 april organiseerde Hitma samen met Schneider Electric een webinar over industrieel draadloos meten. Specialist meet-en regeltechniek Michel Meijers van Hitma en gastspreker Gerrit Bruntink van Schneider Electric namen de toehoorders mee in de mogelijkheden en voordelen van het door hen samen ontwikkelde hybride IAN-systeem.

Draadloos meten

Michel Meijers trapte af en vertelde over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in flow/level/druk/temperatuur en afsluitermetingen. “Draaide het in de 50/60-er jaren om pneumatische metingen, dat veranderde eind vorige eeuw in 40-20mA en het gaat nu met draadloos Hart en open source.”

Inmiddels ontwikkelde Hitma met Schneider een draadloze aanvulling op dat laatste. Dit IAN-systeem bestaat uit draadloze veldsensoren en monitort en optimaliseert productieomgevingen. Het meet absolute druk, relatieve druk, drukverschil en temperatuur. De direct in het veld opgehangen sensoren communiceren met dataverzamelaars door middel van Bluetooth-communicatie. Maar het past ook in bestaande applicaties en verbruikt minder energie dan andere systemen. De concentrator verzorgt de communicatie en kan tot acht devices aan. Het bedrijf garandeert max. tien meter afstand. “In de praktijk valt dit soms langer uit maar we houden rekening met omgevingsruis.”

Voorbeelden

Bruntink vertelde over de eenvoudige inbedrijfstelling. Na het koppelen geven simultaan knipperende lichtjes aan dat de verbinding tot stand kwam. De operator hoeft slechts de plant op om te heractiveren als de concentrator cyber security vermoedt en zichzelf uitschakelt.  

Vervolgens volgde praktijkvoorbeelden. Zoals de temperatuurmeting van een ketelhuis dat de leveranciers clampon oplosten. Dat zelfde gebeurde bij een koelinstallatie in zone 1-0. De concentrator plaatsten ze hierbij ineen veilige zon (2). Een klant van een tankenpark vroeg om niveaumeting en kreeg een draadloze oplossing . De aansluitnozzles kwamen onderaan de tank zonder het aansluiten van extra kabels en goten. Zowel installatie, start up en commissioning verliepen snel. Met een toekomstige software-update behoren ook vibratiemetingen tot de mogelijkheden.  

Webinar Waterstofdetectie

In het kader van de World Hydrogen Summit van 9-11 mei 2022 in Rotterdam Ahoy gaat Hitma op webinarherhaling. Gasdetectiespecialist Peter Anema van Hitma staat op de stand van Crowcon Detection Instruments Ltd. En aansluitend aan de beurs verzorgt hij samen met Crowcon op 12 mei 2022 van 10-11.00 uur een webinar over waterstofdetectie. Via linkedin Hitma waterstofwebinar vindt u meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.