
Het Pomphuis aan de Laambroekvijvers in het Belgische Houthalen krijgt een opknapbeurt. Na herstel van de constructie kan het pomphuis weer water oppompen en dit keer op zonne-energie.
Historisch Pomphuis
Het Pomphuis in Houthalen behoort tot het industrieel erfgoed uit het Belgische mijnverleden. Het in de jaren 40 gebouwde pomphuis verpompte tot 1952 koelwater uit de vijvers naar de mijn. De Belgen willen de nog een van de weinige restanten van de mijnindustrie in ere herstellen. Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren organiseerde een wedstrijd die Ontwerpatelier Midi won. ‘Het machtige gebouw midden in de natuur kan ook een meerwaarde zijn voor die natuur.’
Het water wordt opgepompt vanuit het gebouw in het midden van de vijvers naar de filtertoren, legt ontwerper Joris Moonen uit. “Het systeem werkt op basis van zonne-energie. Hoe meer de zon schijnt, des te meer water opgepompt kan worden.”
Uithangbord
Het water komt in verschillende bassins van waaruit het zorgt voor een vernatting van de natuur. “Het project houdt rekening met de biodiversiteit”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld). “Uit onderzoek blijkt dat in de voormalige wateropslagtank vleermuizen overwinteren. Daar houden we rekening met een functie voor de vleermuizen.”
De gemeente verwacht ook een publiekstrekkerrol van het Pomphuis. Na een opruimactie zal het echte renovatiewerk starten.

In een volgende fase krijgen ook het drukkerijgebouw op de voormalige mijnsite en de twee schachtbokken een renovatiebeurt. “Met al die projecten willen we ervoor zorgen dat Houthalen-Helchteren een aantrekkelijke gemeente blijft die inwoners met trots vervult en waar bezoekers graag naartoe komen”, aldus burgemeester Yzermans.