Nieuws
Het borgen van technische kennis en kunde vraagt om actie

Heeft u PompNL nr. 4 2019 al gelezen? Daarin deelde Johan Op de Woerd zijn zorgen over het borgen van pompenkennis. Uit de Rovc TechBarometer blijkt dat technische organisaties zich daar inderdaad zorgen over maken. Naast het vinden van technisch personeel vormt het borgen van technische kennis en kunde bij 31 procent van de ondervraagden een problem.

Borgen

Dat borgen zien Nederlandse bedrijven als de grootste personele uitdaging van de komende jaren. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Vergrijzing en uitstroom van oudere werknemers geeft bij 19 procent van de ondervraagden personele uitdagingen. De uitstroom van ervaren techneuten helpt niet om het tekort aan werknemers op te lossen en bedrijven raken hiermee ook technische kennis en kunde kwijt. Daarnaast verwacht 14 procent van de technische bedrijven dat het lastig wordt om technisch vakbekwaam personeel te selecteren. Een intern opleidingstraject aanbieden kan volgens sommige respondenten de uitdaging en in een kans omzetten.

Zelf opleiden

Een deel van de organisaties houdt zich al bezig met het opleiden van personeel. Ze noemen als reden de kwaliteit van het werk verbeteren (51%). Met up-to-date kennis blijft de kwaliteit hoog. Een deel van de organisaties (16%) geeft aan werknemers op te leiden om hen zo voor te bereiden op de toekomst. Dat het opleiden van personeel ook getuigd van goed werkgeverschap, betekent voor negen procent van de organisaties een reden om hierin te investeren.  

Kennislek

John Huizing, directeur bij ROVC: “Het is zonde wanneer kennis en kunde uit een organisatie verdwijnen zodra een werknemer weggaat. Hoe langer technici bij een organisatie werken, hoe meer kennis zij opbouwen. Dit is onmisbaar voor bedrijven. Om te voorkomen dat er een kennislek ontstaat, is het van belang dat er genoeg kennisoverdracht plaatsvindt. Daarnaast is het zaak dat organisaties blijven investeren in het technisch opleiden van hun werknemers. Zo blijft het niveau hoog en de kennis en kunde geborgd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.