Nieuws

Hergebruik van CO2 in North Sea Port

Hergebruik van CO2 in North Sea Port

De bioraffinaderij Alco Bio Fuel (ABF), de industriële gasleverancier Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek gaan verder op de ingeslagen weg om de CO2-uitstoot in België te verlagen. Samen investeren ze 10 miljoen euro in een tweede ‘recovery unit’ voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port (Gent).

Hergebruik

In de lente van 2022 komt de nieuwe lijn naar verwachting in bedrijf. De CO2 komt vrij wanneer ABF biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Behalve bio-ethanol en CO2 levert de biomassa ook nog eiwitten voor veevoeding en maisolie op. De CO2 kan na opvang en behandeling hergebruikt worden in de voedings- en drankindustrie, de glastuinbouw, bij waterzuivering, bij koeltransporten of als chemische grondstof. CO2 in vaste vorm kennen we als droogijs, een koel- en reinigingsmiddel. De installatie recupereert en zuivert het CO2-gas en zet het om in vloeistof. 

Voor Alco Bio Fuel betekent de investering een stap in de richting van klimaatneutraal produceren. “Wij pakken de Europese uitdaging om in 2050 klimaat-neutraal te zijn op”, aldus Charles-Albert Peers, CEO van Alco. Alleen stelt het bedrijf zichzelf ten doel dat punt al in 2030 te bereiken.

North Sea Port

Ook North Sea Porth verwelkomt de investering. Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port zet zijn schouders mee onder het streven naar een klimaat-neutrale wereld. Dat dit zich bij de nieuwe investering van Alco Bio Fuel niet louter beperkt tot het productieproces maar ook consumentenproducten oplevert, vinden wij bijzonder.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.