Nieuws

Grootste betonpomp staat op een MAN

Grootste betonpomp staat op een MAN

Familiebedrijf Gebr. van Antwerpen uit Den Bosch kocht onlangs de grootste betonpomp van Europa. De 65m Schwing-betonpomp staat op een speciaal aangepaste zes-assige MAN TGS.

Speciale MAN

Op het portier van de MAN TGS staat 65.500 te lezen. Het kenteken geeft een lichter gewicht aan van de betonpomp maar met 63,5 ton GVW vereist het nog steeds een ZZ-kenteken. De complete combinatie meet ruim 16 meter en telt zes assen. Wierda Voertuig Techniek in Joure plaatste er twee extra en verlengde ook het chassis. Uitgangspunt vormde een vier-assig bouwchassis met een 1,5 mm dikker profiel dan standaard. De door Wierda bijgeplaatste voor- en naloopas zijn eveneens sturend. Het dak is verlaagd en kreeg een extra uitsparing voor de mast van de betonpomp om de totale hoogte zo laag mogelijk te houden.

Grootste betonpomp

Wie de specificatie van deze machine doorleest, begrijpt het stuk vakwerk dat zijn weerga niet kent. Volgens mede-eigenaar Henri van Antwerpen is de opbouw voor deze machine de grootste die te krijgen is in dit vakgebied. “Zo groot, dat je hem in Duitsland niet toegelaten krijgt op het wegennet”, verzekert hij.

Gebr. Van Antwerpen beschikt in het grote betonpompenpark over meerdere MAN’s. De service van dealer Den Engelsen Bedrijfswagens speelt daarbij een grote rol, aldus Van Antwerpen.

Bederfelijke waar

“Het klinkt misschien wat overdreven maar in feite is beton bederfelijke waar. Het hardt snel uit en wanneer wij niet op tijd komen dan geeft dat consequenties voor de hele bouwketen. We moeten dus van onze machines op aan kunnen. Niet voor een poosje maar voor acht tot tien jaar”, aldus Van Antwerpen.

Het grootste deel van de tijd staat de MAN stil maar draait de motor wel. “Op de teller van de oude pomp stond iets meer dan 250.000 km in negen jaar. Soms staan onze pompen wel drie dagen lang achter elkaar te draaien.”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.