Nieuws

Gerwin Steen 100-ste promovendus bij Wetsus

Gerwin Steen 100-ste promovendus Wetsus
Gerwin Steen onderzocht de ontwikkeling van een optofluidisch absorptieplatform voor detectie van anorganische ionen in water.

Op woensdag 16 januari 2019 viert Wetsus een bijzondere mijlpaal: de 100- ste promotie sinds de oprichting. Gerwin Steen onderzocht de ontwikkeling van een optofluidisch absorptieplatform voor detectie van anorganische ionen in water.

 

Eerste

In 2005 promoveerde Ronald Jansen van de membraantechnologiegroep van de Universiteit Twente als eerste bij Wetsus. Ook nummer 100 komt van Universiteit Twente. In de afgelopen 15 jaar deden daarnaast 98 andere onderzoekers verbonden aan 23 universiteiten, zoals Wageningen UR, TU Delft, TU Eindhoven en RU Groningen hun promotieonderzoek in het Wetsus-programma. De honderdste promotieplechtigheid zal in Leeuwarden plaatsvinden en vanwege het bijzondere karakter vormt de Grote of Jacobijnerkerk het decor.

 

100-ste promotie

100-ste promovendus Gerwin Steen werkt aan een revolutionair systeem om verschillende zouten in water met alleen maar licht te kunnen meten. Onder leiding van zijn promotor dr.ir. Herman Offerhaus werkte Gerwin in het thema Sensoring, een van de 23 onderzoeksthema’s van Wetsus, aan het ontwikkelen van een optofluidisch absorptieplatform voor detectie van anorganische ionen in water. Hij zocht een antwoord op de vraag ‘Hoe meet je welke en hoeveel ionen er in water zitten?’ Een eventueel te ontwikkelen apparaat zou klein moeten zijn, een sensor, voor het uiteindelijke gebruiksgemak en toepassing op lastig bereikbare plaatsen. Niet alleen drinkwaterbedrijven maar ook de industrie interesseren zich voor de ionenconcentratie in het water met het oog op eventuele vervuiling of om tot een optimaal gebruik te kunnen komen.

 

Onderzoek

Allereerst onderzocht Steen de meetmethode. Met een spectrometer vergeleek hij de absorptieprofielen van 16 verschillende elektrolyten met die van gedemineraliseerd water (water zonder ionen). Elk elektrolyt liet een uniek absorptieprofiel zien met een signaal dat lineair afhankelijk is van de concentratie. Dit maakt de methode geschikt voor een sensor.

Vervolgens keek Steen of de absorptie van een elektrolyt verandert als in het water ook een ander zout wordt opgelost. Uitkomst: de zouten beïnvloeden elkaar maar bij hogere temperatuur neemt die invloed af.

De eerste set van dat onderzoek afgeleide, geïntegreerde optofluidische sensoren weken sterk af van de verwachte resultaten. Na het oplossen van fabricagefouten en het aanpassen van het ontwerp leverde goede resultaten op. Een eerste stap en verder onderzoek waard, aldus de promovendus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.