Nieuws

Geothermie-onderzoek haven Rotterdam

Geothermie-onderzoek haven Rotterdam

Shell Geothermal BV en het Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken samen de mogelijkheden voor geothermie in het westelijk deel van de Rotterdamse haven. De twee bedrijven kregen hiervoor onlangs een opsporingsvergunning van het ministerie van EZK.

Geothermie-onderzoek

Het verkrijgen van de opsporingsvergunning betekent dat Shell en het Havenbedrijf de komende jaren de tijd krijgen om hun plan verder uit te werken met het doel in het westelijk deel van de haven aardwarmteprojecten te ontwikkelen. De komende circa twee jaar ligt het accent op het maken van afspraken met mogelijke afnemers van de aardwarmte, het uitwerken van de kosten, het bepalen van een mogelijke locatie voor een proefboring en het uitzoeken hoe de infrastructuur eruit kan zien. Voor het slagen van het project moet aardwarmte kunnen concurreren met energie uit andere bronnen. Proefboring staat nog niet op de agenda.

Rotterdam

De Rotterdamse industrie verbruikt veel energie. Als aardwarmte in de vorm van heet water naar boven kan worden gebracht, dan kan dat als duurzame energiebron dienen voor met name de productie van stoom voor de industrie. Daarna en na afkoelen kan het via een regionaal warmtenet ook nog naar woningen en kassen.

Shell en Havenbedrijf zullen EBN (Energie Beheer Nederland) betrekken bij de uitwerking van de plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.