Nieuws

Gebrek aan vrouwen in de techniek

Gebrek aan vrouwen in de techniek
Staafdiagram: verschil tussen mannen en vrouwen.

Zeven op tien technische organisaties vinden dat er te weinig vrouwen in techniek werken. Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC. Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers. Desondanks investeert nog niet de helft (44%) van de organisaties in het aantrekken van meer vrouwen.

Techniek minder aantrekkelijk

Technici schrijven het tekort aan vrouwen in de technieksector vooral toe aan het slechte imago van de branche (59%). Volgens HR-beslissers ligt het vooral aan het feit dat vrouwen in hun jeugd minder in aanraking komen met techniek (30%). Ondanks het geringe aantal vrouwen in de techniek vindt de meerderheid van de HR-beslissers (71%) en technici (64%) dat de branche net zo geschikt is voor vrouwen als voor mannen.

Maar vier op de tien technici (38%) en HR-beslissers (42%) wijt het aan de aantrekkelijkheid van de branche. Toch staan vrouwen zelf helemaal niet negatief tegenover de technische branche. De helft van de vrouwelijke potentiële zij-instromers staat zelfs positief tegenover het technisch vakgebied. Bij mannelijke zij-instromers ligt dit percentage hoger (62%).

Vrouwen

John Huizing, directeur bij ROVC: “Vrouwen vormen een belangrijke groep binnen de potentiële zij-instromers. Uit de TechBarometer blijkt echter dat het nog wel wat kost om daadwerkelijk meer vrouwen te motiveren om in de techniek te gaan werken. Gesprekken met vrouwelijke omscholers laten zien dat vrouwen de techniek echt als mannenwereld beschouwen. En daar moet je als vrouw maar net tussen willen zitten. Daarmee belandt de ondervertegenwoordiging van vrouwen mogelijk een vicieuze cirkel.”

Maar als het er echt op aankomt, lijken vrouwen een baan in de techniek toch liever aan hen voorbij te laten gaan. Zo vinden vrouwelijke potentiële zij-instromers vaker dan mannelijke instromers dat een baan in de techniek niet bij hen past (61% versus 46%). En ze vinden het werk lichamelijk te zwaar (36% versus 28%). Vrouwen overwegen omscholing naar de techniek dan ook een stuk minder serieus dan mannen (14% versus 25%).

Enthousiasmeren

Huizing: “We moeten kritisch kijken naar hoe vrouwvriendelijk de technische branche is. Alleen dan kunnen we het werken in de techniek daadwerkelijk aantrekkelijk maken voor deze groep. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door meer vrouwelijke rolmodellen het onderwijs in te sturen om meisjes te vertellen over het vakgebied vanuit een vrouwelijk perspectief. Daarnaast kun je ook denken aan aanpassingen in de werkomgeving, zoals de mogelijkheid voor flexibele werktijden of parttime werken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.