Nieuws
Vanaf april subsidiemogelijkheden energie- en klimaatinnovatie

Een dezer dagen verschijnt in de Staatscourant een geactualiseerde Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML). Daarin staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Die ondersteunt u om ook aan de voor processen geldende energiebesparingsplicht te voldoen.

Erkende Maatregelenlijsten

In de nieuwe EML houden de opstellers rekening met de wijzigingen door de Omgevingswet en actuele energieprijzen. U kunt de voorgenomen EML-versie al inkijken.

De energiebesparingsplicht betekent dat u alle, voor u toepasselijke, erkende maatregelen uitvoert. De overheid vindt de EML voldoende om te voldoen aan de energiebesparingsplicht, de EML-systematiek.

Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet uitvoert, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. Met de alternatieve maatregel moet u net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel.

Informatie- en onderzoeksplicht

Als u moet voldoen aan de energiebesparingsplicht, dan moet u ook eenmaal in de vier jaar rapporteren over de genomen energiebesparende maatregelen. Deze zogenoemde informatieplicht of onderzoeksplicht energiebesparing kunt u eventueel met de EML rapporteren. Op de pagina Wat is de energiebesparingsplicht? vindt u een tabel met welke plichten gelden bij welke situaties. Met het stappenplan ziet u welke situatie voor u geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.