Nieuws
Business case Gasunie bij WCM Summer School

In Q3 2022 gebruikten we minder gas in Nederland vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, aldus de CBS-cijfers. Ok, de temperaturen lagen hoog maar de 17 procent daling ligt vooral aan de hoge gasprijzen zeggen deskundigen. Vooral grote, industriële bedrijven verbruikten minder aardgas. De invoer van vloeibaar gas verdubbelde.

Gasverbruik

Met een totaal van 7,3 miljard m3 gas in de afgelopen maanden lag het verbruik meer dan 30 procent lager dan het historisch verbruik van de afgelopen vijf jaar (2017-2021).

Vooral het gasverbruik door grote industriële bedrijven daalde sterk (-26%). Dat komt voornamelijk op conto van bedrijven in de aardolie-industrie en de chemische industrie. Gascentrales verbruikten in dezelfde periode juist meer (+30 procent).

Verdubbeling invoer vloeibaar aardgas

In de periode juli tot en met oktober 2022 voerden we meer aardgas (+15 procent) in dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral vloeibaar aardgas (+192 procent, LNG) komt per schip voornamelijk vanuit de Verenigde Staten (52 procent van het totaal) en Rusland (16 procent van het totaal). Verder draagt vooral de onlangs in gebruik genomen LNG-terminal voor de kust van de Eemshaven bij aan de beschikbaarheid van vloeibaar gas.

Vooral vanuit Noorwegen nam de import van gasvormig gas sterk af met 5 miljard m3(-55 procent).

De export van aardgas steeg juist in dezelfde periode, juli tot en met oktober (+6 procent) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Duitsland staat eerste rang met +47 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.