Nieuws
FNVwil einde aan veiligheidsrisico’s Linde Gas IJmuiden

De FNV schakelde 5 oktober 2022 de arbeidsinspectie in vanwege structurele problemen met de veiligheidsbezetting bij Linde Gas IJmuiden. Door een tekort aan gekwalificeerde mensen staat het noodplan onder druk. Dat brengt onacceptabele risico’s met zich mee voor werknemers, omwonenden en milieu. Ook schat FNV in dat grote afnemers als Tata Steel en Gasunie Transport Services er de gevolgen van ondervinden.

Linde Gas IJmuiden

Linde Gas IJmuiden valt in de hoogste veiligheidscategorie (BRZO+). Dat impliceert dat het over een noodplan beschikt dat in werking moet treden bij calamiteiten. Hierin staat dat tijdens iedere wacht minimaal drie mensen aanwezig moeten zijn: een teamleider, een hoofdprocesregelaar en een allround operator (de zogeheten minimale veiligheidsbezetting). Als er al drie mensen werken dan beschikken ze vaak niet allemaal over de juiste kwalificaties, aldus FNV.

Veiligheidsrisico’s

Een werknemer die anoniem wil blijven, zegt: ‘Het is niet de vraag óf maar wannéér er iets goed fout gaat en ik wil dat niet op mijn geweten hebben. Het kan bij een calamiteit vreselijk misgaan.’

Iris van der Veen, bestuurder FNV Procesindustrie: “We dringen al vanaf juni aan op structurele oplossingen en onlangs boden we een petitie aan. Zonder resultaat.”

Ook schreef de FNV aan Linde Gas Europe een brandbrief over de misstanden in IJmuiden.

Van der Veen: “Er ligt inmiddels een aanbod van de directie ons bij te praten. Maar de situatie verergert alleen maar. Vorige week zegden weer twee mensen hun werk op waardoor de bezetting nog verder onder druk staat. Wij grijpen in omdat veilig en gezond je werk doen, als basisrecht geldt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.